Депутатите одобриха закупуването на ваксини

Ваксината ще е безплатна за всички българи и ще е доброволна

Депутатите одобриха закупуването на ваксини | StandartNews.com

Депутатите одобриха закупуването на ваксини срещу коронавирус след спор между управляващи и опозиция за процедурата, предаде Нова.

От БСП поискаха по темата да говори Борисов, но той не дойде в парламента, защото мнозинството отхвърли предложението на БСП.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова поиска пълна яснота по сделката за ваксините и обвини Борисов, че повече от година отказва да бъде изслушан в парламента. Управляващите отговориха, че опозицията иска да трупа политическо дивиденти.

„Има нужда от повече медицинска информация. Има нужда от много сериозно съгласувани логистични действие. Важно е да се обясни защо целим по-сериозно покритие на населението”, заяви Нигяр Джафер от ДПС.

От БСП поискаха да се запише условието, че ваксинирането ще е безплатно, но мнозинството го отхвърли.

В крайна сметка разясненията за ваксините даде здравният министър.

„Ваксината е единствения начин да ни избави от това, което ни връхлетя. Няма да позволя да се обвинява Министерството на здравеопазването и да се говорят лъжи. Ваксината ще е безплатна за всички българи и ще е доброволна”, каза той.

От левицата поискаха и още разяснения. „Вие трябва да се срамувате, че сме на 1-во място по смъртност. Защо се стигна дотук?”, запита Стойнев.

„Аз също се притеснявам защо се стигна до това смъртността да е висока. От тази трибуна хората бяха разубеждавани да не носят маска. Ако не покажем единство, няма да успеем да стигнем доникъде”, посочи Ангелов.

След всичко това дойде и време за изводи. „Управлението не се справи с кризата. Всичко, което ни интересуваше получи отговор - не знаем”, категорична бе Нинова.

„Те се възползват и опитват да дестабилизират вярата на хората”, коментира Дариткова.

Окончателно беше решено още известяването за карантина да става чрез SMS, имейл или по телефона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай