Дават пари на 50 общински болници

Лекарите срещу скок на праговете

Дават пари на 50 общински болници | StandartNews.com

София. 50 общински болници в отдалечени и труднодостъпни райони ще получат финансиране от държавата, научи "Стандарт". Окончателният списък ще се одобри в края на септември от здравното министерство. Целевите средства бяха спрени през 2009 г. Тогава финансиране получаваха 72 болници.

За изминалите 4 години обаче някои от тях фалираха, а други се преобразуваха в медицински центрове. Не е ясно дали болниците ще получат пари още тази година, въпреки че общините се надяват. За следващата обаче здравният министър д-р Таня Андреева ще се опита да се пребори за 6-8 млн. лв. Това означава, че средно на клиника ще се падат по 120-160 хил. лв.

Лекарите срещу скок на праговете

Не сме съгласни минималните осигурителни прагове в здравеопазването да се вдигат. Това заяви д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. В нея членуват директорите на едни от най-големите болници в страната.

Повод за реакцията му стана предложението на синдикатите минималните прагове в бранша да се вдигнат с 13%. Окончателно решение обаче още няма.

Без увеличение поне с 5% на клиничните пътеки ръст на праговете не може да има, категоричен беше той. В момента приходите на болниците са дори по-малко от миналата година заради преминаването на интензивните грижи към касата. Ако минималните прагове в бранша се вдигнат, то ще е за сметка на заплатите на работещите, заявиха специалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай