Дават по 540 лв. на роднините на загиналите в пожарите

Пострадалите могат да получат еднократна социална помощ от 375 лева за жизнено-важни потребности

Дават по 540 лв. на роднините на загиналите в пожарите | StandartNews.com

Близките на загиналите в пожарите имат право на еднократна помощ от 540 лева. Могат да я получат съпрузите и децата, независимо дали вторите са навършили пълнолетие, както и родителите на загиналите служители. Това съобщи служебният социален министър Гълъб Донев, на въпрос на Мая Манолова в парламентарната зала.

Министърът обясни още, че е разпоредено на съответните социални служби да окажат подкрепа на семействата на загиналите. Дадени са указания и на дирекциите по социално подпомагане в съответните места - има готовност да се съберат комисии, които ще правят оглед на щетите по имотите. Пострадалите могат да получат еднократна социална помощ от 375 лева за жизнено-важни потребности.

"Министерският съвет има готовност и работим в посока на това да бъде свикана междуведомствена комисия, за да се насочат допълнителни средства към общините с изгорели имоти - могат да разчитат всички засегнати. Следващата седмица ще приемем и решение за този трансфер за щетите по имотите", каза министърът.

Разбираме, че подкрепата, която е регламентирана е крайно недостатъчна. Застрахователната култура на българите е доста недостатъчна, за да може да се говори за справедливо обезщетяване. Става дума и за обществени сгради. Призоваваме ви Министерският съвет да отдели достатъчно средства за компенсация на хората. Ние предлагаме национална кампания за събиране на средства, заяви Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай