Държавата е длъжна да контролира вота в чужбина

Държавата е длъжна да контролира вота в чужбина | StandartNews.com

ГЕРБ трябва да спечели президентските избори, за да не се разклати властта

Заразихме се от неолиберализъм, който Европа вече отхвърля, казва Георги Марков

Има ли основание президентът Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс? Ще има ли предсрочни избори, или кабинетът е по-стабилен от всякога, след като парламентът отхвърли президентското вето? "Стандарт" попита бившия конституционен съдия и ексдепутат от СДС Георги Марков.

- Г-н Марков, стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за ограниченията в Изборния кодекс за гласуването на българите в чужбина, има ли основание за това?

- Суверенно право на държавния глава е, щом намери за добре, да сезира Конституционния съд, по който и да е въпрос. Българската конституция не съдържа разпоредби, свързани с това как да се извършва гласуването на българските граждани в чужбина. Даже до 2001 г. в чужбина се гласуваше само в дипломатическите представителства. Така че какво ще реши КС, аз не мога да кажа. Няма съмнение, че българските граждани в чужбина имат права, както и тези, живеещи у нас. Същевременно обаче, като се чете Конституцията се вижда, че България е суверенна държава и трябва да гарантира провеждането на вота в чужбина по правила, които могат да бъдат контролирани от нашите институции. Не виждам в Турция, извън дипломатическите представителства, как този контрол може да се гарантира. Така че решението на КС ще е интересно.

- Как оценявате ултимативната позиция на Патриотичния фронт по отношение на промените в Изборния кодекс?

- За мен беше интересно, че в крайна сметка Патриотичният фронт успя да наложи своето виждане. Мисля, че те са формацията, която бе избрана с такъв предизборен анонс по отношение на изборните секции в Турция. Затова считам, че човек може да им се довери. Има нещо, което много ме дразни през последните 2-3 години. България се зарази от т.нар. неолиберализъм. Иска ми се да чуя ясно от българските институции, първо, че членството ни в ЕС в НАТО, което няма алтернатива, не означава загуба на суверенитет. Второ, ще ми се да чуя, че България уважава малцинствата, което доказа и с отношението си към турския етнос в България. Три турски партии имат представителство в нашия парламент. Повече от това, здраве му кажи. Три пъти ДПС осъществява мандат и управлявала страната, без да печели избори. Ние трябва да държим на това, че сме християнска страна. Не съм чул институциите ни да говорят за християнски ценности, а само за неолиберални мантри, приобщаване, интеграция. Смятам, че следите какво става в Австрия, изнасилването на жена на гарата във Виена преди 2 седмици, както и какво става в Германия. Смятам, че добре виждат нашите институции накъде върви вотът на европейските народи. Показателни бяха последните избори за президент в Австрия. Само преди 6 месеца, ако някой беше казал, че Социалдемократическата партия на министър-председателя Вернер Файман ще спечели едва 10 на сто от гласовете на президентския вот и ще се наложи той да подаде оставка от партията и като министър-председател, щяха да му се изсмеят. Политиката на Австрия следваше много плътно тази на Меркел, но сега обърнаха палачинката. Партията на спвободата спечели със забележителен резултат. Нещо подобно се случи и в Полша - пълно мнозинство за Право и справедливост. В Германия пък Алтернатива за Германия взе 25 %. Резултатите сочат, че европейските народи искат Европа да е християнска и няма да търпят налагането на неолибералното разбиране, че може да ни се изсипват хиляди преселници от държави, в които дори няма войни и политическо преследване. Българската съдебна система и тук не проработи. Не знам някой от стотиците хиляди незаконно пресекли българската граница да е осъден. т Наказателният кодекс предвижда за това до 5 г. лишаване от свобода.

Аз свързвам този неолиберализъм и издигането в култ на това, всеки да може да разкрива секции, където си пожелае.

- Промените в Изборния кодекс няма ли да настроят срещу държавата българите зад граница, които организираха и протести?

- Не съм видял масови протести в чужбина от наши сънародници. Тук-там надига глас някаква групичка, което е нейно право. Има голяма девалвация на протестите в Европа изобщо, като голяма част от тях, типично за неолиберализма са така щедро заплащани от г-н Сорос. Но не сънародниците ни в чужбина са тези, които ще определят поведението на българската държава. Най-резонно за мен е да се гласува в българските дипломатически представителства. До 2001 г. това не е било проблем.

Не знам друга страна като нашата, която да е толкова либерална по отношение на гласуването в една съседна страна, която открито върви към опити за ислямизация в България.

- Напоследък се заговори за възможни предсрочни избори. Стабилен ли е кабинетът?

- Предсрочни избори ще има само ако премиерът Борисов реши. Той обаче многократно заяви, че няма да ги предизвика. Очевидно иска да спази предизборния лозунг "Стабилна България", който издигна, както и ангажимента си пред т.нар. брюкселски началници, че на фона на случващото се на Балканите България е един остров на стабилност. Ето, в Македония имаше избори, които бяха отложени веднъж. В Сърбия имаше избори, спечелени от Вучич, но са оспорени. Румъния е с абсолютно неясно политическо бъдеще с оглед на предстоящия вот, Гърция е затлачена от стачки и бежанци, а за Турция - да не говорим. В този контекст Борисов иска да покаже, че сме остров на стабилност. Моето мнение се различава от неговото, но той е премиер. Иска ми се да има предсрочни избори, защото като бивш конституционен съдия и депутат от Великото народно събрание, знам една проста истина и тя е: за да има силно управление, трябва да има силен парламент и силно мнозинство. Това го виждам в Унгария. А не плаващо и несигурно мнозинство, особено в коалиция с партия като Реформаторския блок. Те твърдяха, че са в опозиция, а участват във властта със знакова фигура като Петър Москов, а сега искат да издигат заедно с ГЕРБ президент. Питам се защо, след като са тяхна опозиция? Защо не издигнат свой кандидат? Явно циркът е много голям. Още повече, че ДСБ са в ЕНП. Не съм видял някъде в Европа да има 2 партии от ЕНП - голямата да управлява, а малката да й е опозиция и да държи неолиберален език. Надявам се, че ГЕРБ ще търси печеливша фигура за държавен глава, защото ако загуби изборите, ще се счита за недоверие към правителството и тогава ще са неизбежни предсрочните парламентарни избори.

- Какъв трябва да е кандидатът за президент на ГЕРБ?

- В момента има инфлация на личности в България. При положение, че Борисов не желае да се кандидатира за президент, от ГЕРБ трябва да търсят избираем държавен глава. От политическите фигури у нас най-избираем е кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя прояви удивителна способност да се развива във времето. Нито веднъж не влезе в конфликт, с която и да е партия, не се изтърва да каже някоя глупост, не се опита да си прави демократична биография в зората на демокрацията и да се прави на активна боркиня срещу комунизма, има много добра визия, майка и учителка, със значима харизма. Но най-важното е, че оставя след себе си много свършена работа за столицата. Надявам се, че ГЕРБ ще разбере, че тази жена е национален капитал в българската политика и трябва да излезе от столично на национално ниво.

- Дали обаче след евентуален предсрочен парламентарен вот ГЕРБ ще могат да управляват самостоятелно или пак ще им се наложи да се коалират с други партии?

- Едни предсрочни парламентарни избори ще са от полза на ГЕРБ. Според прогноза на Михаил Константинов, която и аз споделям като юрист, те ще имат над 100 депутати, тъй като някои от малките партии няма да влязат в парламента. Ако имаш над 100 депутати, възможността да сформираш стабилна коалиция е много по-голяма. Изминалите близо 2 г. от този парламент дават възможност на ГЕРБ да види истинските си приятели. Председателят на ЕНП Жозеф Дол дойде в България и в прав текст забрани на ГЕРБ да прави коалиция с Патриотите, посочвайки им Реформаторите. Любопитно ми е какво ще каже сега Дол. Мога само да честитя на Борисов, че се отърва от ДСБ, тъй като тази партия уби СДС.

- Какво мислите за излизането на АБВ от управляващата коалиция?

- Това беше нормален ход на АБВ. Те нямат място в това десноцентристко правителство. Не мога да разбера дали под влияние на Мартин Шулц, който е приятел на Борисов, те участваха в тази широка коалиция. Мисля, че мястото им е в лявото пространство, а от излизането им ГЕРБ само печели. Не може всички да са на власт и всички в опозиция в България. Трябва да има рязко разграничаване между ляво и дясно. Най-големият проблем на България е безобразната пропорционална система с много нисък праг от 4%, която води до безкрайно раздробен парламент. Затова поне 120 от депутатите трябва да бъдат избрани мажоритарно. Мажоритарният вот вдига активността и прави по-интересни изборите заради личностния принцип, но по-важното е, че той спомага за по-стабилни парламентарни мнозинства. България трябва да се стреми и копира поведението на Орбан и Качински. За 6 г. унгарският министър-председател с 2/3 мнозинство в парламента постигна космически неща в социалната дейност и икономиката. Предполагам Ивайло Калфин е чул как там с 25 на сто бяха намалени цените на тока, газа, водата, как бяха вдигнати заплатите на лекарите с по 500 евро, за да останат в Унгария, как децата в детските градини се хранят безплатно, как се дават 33 хил. евро подарък от държавата за трето дете и как се привличат 800 нови унгарски граждани за 6 г. управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай