Държавата даде 6 млн. лева за кибернож

Държавата даде 6 млн. лева за кибернож | StandartNews.com

Варна. От Варна и нейната университетска болница „Св.Марина" ще стартира радиохирургията с кибернож. Това означава край на пътуванията в чужбина и конкретно в Турция, където за лечение се плаща по 10-15 000 евро.

Държавата отпусна 6 млн. лева за трети линеен ускорител за радиохирургия на здравното заведение, съобщи началничката му проф. д-р Жанета Георгиева. В УМБАЛ "Св. Марина" вече е изграден новият онокологичен и лъчетерапевтичен център на мястото на стара пустееща сграда и върху укрепен терен. Проектът е по ОП „Регионално развитие" за над 18 млн. лева, като 15 млн. лева са безвъзмездно осигурени от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

В новия онкологичен и лъчетерапевтичен център ще се лекуват годишно 9000 пациенти, тъй като УМБАЛ" Св. Марина" е единствената за най-тежките заболявания болница в Североизточна България. Годишно ще се правят 10 000 лъчетерапии със специалисти, които са трупали опит в Израел, Германия, Швйцария, както и във водещи институции като Лондонската клиника по лъчетерапия. Новият център е с два бункера за двата линейни ускорителя, като скоро ще бъде издраден трети – за линения ускорител за радиохирургия. За първите два се чака лицензиране от Агенцията за ядрено регулиране и до края на годината може да бъдат пуснати в действие.

Клиниката за нуклеарна медицина ще разполага с гамакамера за 2 млн. лева, която дава възможност за точна диагностика и локализиране при съмнение за туморни процеси и метастази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай