Даниел Вълчев е новият декан в СУ

Мандатът на професора е до април 2023 г.

Даниел Вълчев е новият декан в СУ | StandartNews.com

Проф. д-р Даниел Вълчев е новият декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“, съобщиха в официалния сайт на най-старото висше учебно заведение в България. Бившият вицепремиер и министър на образованието в периода 2005-2009 г. беше избран от Общото събрание на Факултета, проведено на 8 април 2019 г., в конкуренция с доц. Анета Антонова, която беше два мандата заместник-декан по учебната дейност, и проф. Цветан Сивков.

Проф. Вълчев, който наследява досегашния декан проф. Сашо Пенов, чийто втори четиригодишен мандат изтече, ще управлява факултета в периода април 2019 - април 2023 г.

Даниел Вълчев се дипломира в Юридическия факултет на Софийския университет през 1989 година и от следващата година е зачислен за редовен докторант в катедра "Теория и история на държавата и правото“.

През 1995 г. защитава дисертация на тема "Държавната власт в учението за народния суверенитет на Жан-Жак Русо“. През 2004 г. е избран за доцент с хабилитационен труд "От апология на правната норма към теория на правния ред“, а през 2013 г. е избран за професор с хабилитационен труд "Валидност и легитимност в правото“.

Проф. Вълчев е почетен доктор на Soka University, Токио, Япония, както и почетен професор на Шанхайския университет, Китай.

Той е и втори мандат ръководител на катедрата по "Теория и история на държавата и правото“. Член е на Академичния съвет на Софийския университет. Води лекционни курсове по Обща теория на правото, Обща теория на държавата, Политически и правни учения и Защита на правата на човека.

Като министър на образованието въвежда делегираните бюджети на училищата и външното оценяване. В неговия мандат (17 август 2005-27 юли 2009 г.) матурите стават задължителни, без възможност за освобождаване. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай