Да върнем руснаците с безплатни СПА ваучери

Да върнем руснаците с безплатни СПА ваучери | StandartNews.com

Само със снимки и пиар няма да дръпнем туризма напред

Стефан Шарлопов е председател на Българския съюз по балнеология и спа, собственик на верига хотели и заведения. Каква е годината за туризма, какво трябва да направи държавата, за да подпомогне бизнеса и изпълнява ли функциите си Министерството на туризма? Потърсихме отговорите от г-н Шарлопов, чийто парк-хотел "Пирин" в Сандански получи специалната награда за СПА дестинация на годината в кампанията "Чудесата на България" на "Стандарт.

-Г-н Шарлопов как бихте коментирали невярната информация, която е достигнала по официални канали до руските туроператори, че цената на визите за България се намаляват от 35 евро на 10 евро?
- Винаги съм казвал, че трябва първо да се прави нещо, а след това да се говори. Така са ме учили мен стари дипломати и евреи. Дали визите са 10 или 35 евро реално не е решаващо. По-важно е отношението към руските туристи и те да получават бързо визите си, без да ги разкарват по няколко пъти. Затова от името на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм /БУБСПА/ на който съм председател, предлагам всички хотели да върнат стойността на тези визи за руските гости като ваучери за услуги. И гарантирам, че хотелите, които са членове на нашия съюз ще го направят. Така ние ще даваме безплатни ваучери за спа услуги на руските семейства на стойността, която те са похарчили за визи, за да почиват в България.
- След случилото се в Египет и Турция статистиката на руските туроператори сочи, че големите печеливши са страни като Тайланд, Индия и Шри Ланка? Защо България не е сред тях?
- Много е рано да се правят прогнози в този период как ще се отрази ситуацията на броя на руските туристи у нас. За да има положителен ефект със сигурност обаче са нужни усилия от страна и на държавата, и на хотелиерите. Ето вие, вестник "Стандарт", не знам дали си давате сметка колко много постигнахте с вашата кампания "Чудесата на България". Тя даде много сериозен резултат и направи познати за българите места, за които дори не бяха чували. И това, че бях сред наградените през тази година за СПА дестинация е повод за гордост. Признанието е още едно основание да продължа напред с идеята да рекламираме страната ни като дестинация с 4 сезона. Освен на основните продукти, които имаме - море и ски, трябва да развиваме спа и културния туризъм, които са неразривно свързани. И ние не се уморихме да го повтаряме като апостоли през последните 10 г. За съжаление спа туризма през последните години се загърбва от държавата. Аз не съм създал чудо, за което да получа вашата награда, но безспорно минералната вода е едно от чудесата на България. И държавата също трябва да го разбере.
- Какво трябва да направят институциите, за да подпомогнат туризма?
- Въпреки че туризмът е 100% частен бизнес, държавата не трябва да си мисли, както понякога прави, че има само представителна функция за този бизнес. Напротив. Нейна е регулаторната функция, контролът и задължението да изготви цялостно концепция за развитието на туризма през следващите 5, 10 и повече години. Това за съжаление не се случва и само си говорим. Само със снимки и пиар няма да дръпнем туризма напред.
- Настоявахте туризмът да получи собствено министерство през последните 10 г. Успя ли обаче новото ведомство да оправдае очакванията ви с работата си?
- Че трябва да има Министерство на туризма е безспорен факт. Но трябва да си отговорим и на въпроса какви са функциите му. Както и преди сме подчертавали Министерството на туризма трябва да работи добре и да си комуникира с останалите ведомства, свързани с бранша - министерствата на здравеопазването, на екологията, на регионалното развитие и на труда.
Не мисля, че това се случва в момента. Държавата и бизнеса са в една лодка. Министър Ангелкова декларира, че не е от бранша, а бизнесът е 100% частен. Но е факт, че за една година не са приети наредбите към закона за туризма, тоест този бизнес е без нормативна уредба и в законов вакуум от повече от 12 месеца. Загубихме и еврофинансиране. И не може 1 година за тези проблеми да се обвиняват единствено хората, които преди това са били начело на туризма, дори и те да носят някаква вина. Все пак този бизнес носи 13-14% от БВП, дори и да не е избелен напълно. И това е недопустимо.
- Не трябва ли и бизнесът да помогне за намаляване на сивия сектор в туризма?
- Големите хотели и туроператори в туризма не могат да си позволят да работят в сивия сектор. За да се прекрати и при малките може например да се въведе патентен данък за семейните хотели, вместо те да си играят на котка и мишка с данъчните и да се опитват да крият нощувки.

Държавата може да спре сивия сектор, като засили контрола. И да създаде условия за увеличаването на атракциите в туризма, да стимулира публично-частното партньорство. Симеон Пешов, който направи една невероятна атракция като Цари Мали Град знае какви усилия му е струвало това. Ето, Спартак е родом от България, но за да се превърне тържището, на което е продаден в атракция, това не може да се случи без общината или държавата. Така че, за да се случат нещата частният бизнес, местните власти и държавата трябва да работят заедно. Неслучайно има една приказка, че сам човек е само за тоалетната. Екипната игра е тази, която носи резултати. Не вярваме на снимки и на пиар, трябват конкретни действия и резултати. За нас е изключително важно да имаме Министерство на туризма. Но вече една година липсват наредби, концепция за развитието на туризма. Говорим, че ще привличаме туристи от Индия и Китай и това е добре, ако се случи. Как точно ще ги доведем без участието на родни туроператори? Не бива да забравяме кои са основните ни пазари и да насочим усилията си към тях - Русия, Стара Европа. Кръглата маса в Русия бе важна, но не е достатъчна.
- Според вас ще има ли ефект от рекламата на страната ни като дестинация с известни холивудски звезди? Това ли е пътят?
- Лоша реклама няма. И е хубаво светът да знае за България. Но това е крайно недостатъчно за привличане на туристи. Докато хората правят договори, ние правим снимки. Че холивудски звезди ни рекламират е хубаво, но от това няма да има резултат за бизнеса. През последните 5 години ние перманентно сме в криза, но въпреки това имаме постоянен ръст на туризма с 5-6 на сто. През 2015 г. няма да е така, има спад. Което показва, че не сме реагирали правилно на кризата между Русия и Украйна. Или е трябвало да положим усилия да компенсираме отлива на руснаци с други туристи или да ги задържим. Всички в бранша знаят, че по-хубави туристи от руснаците и българите няма. С усилията на "Чудесата на България" вътрешните туристи наистина се увеличиха.
- Какви са прогнозите за 2016 г. и какво трябва да направим, за да е по-добра за туризма?
- 2015 г. бе сложна, но предстоящата ще е дори по-сложна. Най-важно е да има стабилност в държавата, да се усвояват максимално еврофондовете, да се научим да превърнем дефектите в ефекти. За съжаление Министерството на туризма не изработи концепция за развитие на сектора. Ако имаме цел, да си я поставим, да решим с какви ходове и как ще я постигнем. Нужно е министерството да работи и много плътно с общините, особено тези, които основно развиват туризъм. В момента нямам подобна информация това да се случва адекватно. Не може да се работи ден за ден. Целим се в Китай, Индия. Много хубаво. Но трябва да съсредоточим усилията си и в основните пазари - Русия, Европа, Турция. Няма нищо лошо да мечтаем. Но мечтите не се ядат. Асфалтът например носи развитие. Но с мечти не можем да нахраним семействата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай