Да си спомним за загиналите в базата ни в Кербала

Днес се навършват 17 години от кървавия атентат, ген. Мутафчийски заминал по спешност за Ирак

Да си спомним за загиналите в базата ни в Кербала | StandartNews.com

Да си спомним за загиналите български военнослужещи в базата ни в Кербала!

Днес се навършват 17 години от атентата през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба загинаха петима български военни, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени.

Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.

На 27 декември 2003 година, в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) цистерна се взривява в близост до оградата на район № "1" (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Причинява големи разрушения в лагера, разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район.

Ранените - 27 военнослужещи, пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.

"Обадиха се, че на другия ден тръгваме по спешност със самолет", припомни си ген. Венцислав Мутачийски, който днес се ваксинира. Тогава той оперира раненитe от Кербала, спасява доста животи след атентата, осъществен от талибаните.

И до днес се сеща как са летели по черните пътища с над 100 километра в час. Просто така шансът да те уцели РПГ е по-малък.

"Бях дежурен и дойде вътрешна информация за атентата", припомни си и доцент Димо Димов, вторият ваксиниран във ВМА.

За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, Република България е участвала с 11 контингента с обща численост 3 367 души, припомня БНТ. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв. Жертвите, които дадохме в хода на операцията са 13.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай