Да дишаш въздух от кошера - помага срещу ковид?

Историята на Асен, който е трето поколение пчелар

Да дишаш въздух от кошера - помага срещу ковид? | StandartNews.com

У нас набира сили терапия за профилактика по време на пандемията. Що е то апитерапия, какви са ползите от това да дишаш мед и как помагат пчелните продукти при лечението на коронавирус, разказва Нова тв.

Село Ярловица е Северозападна България. Там часовници не се ползват. Времето се отмерва по поведението на животните в двора, позицията на слънцето и начина, по който жужат пчелите.

За Асен Асенов Ярловица е синоним на хармония. Тук е дядовият двор, в който е израстнал. Помни как заедно отваряли кошери и вадели питите с мед. Днес  прилага върху дъщеря си тънкия занаят да откраднеш детското любопитство и апетит. Семейството живее в Лом, но уикендите прекарва на село.

„В момента в селото живеят между 30 и 40 души. Когато аз бях дете, населеното място наброяваше 200 - 250 човека. От детството си помня, че в селото се събираха много деца. Имаше 200, идваха от цяла България”, спомня си Асен.

Той е трето поколение пчелар. Има около 60 кошера и над 4 милиона пчели. Но не се издържа само от това - има друга работа. За него кошерите не са поминък, а наследство и страст.

„Закърмен съм с мед. Още нямах 5-6 години, когато дядо отваряше кошера. Даваше ми мед, така наречената медена дъвка”, споделя той.

В кръвта му е - буквално. След стотици хиляди ужилвания вече почти не усеща, когато това се случи.

„Когато ме ухапеше пчела по ръцете се подувах. Кокалчетата на ръката ми не се виждаха. Сега като ме ужили пчела, не става реакция. Когато започнах да се занимавам с пчели използвах предпазни средства - було, слагах и ръкавици. Сега работя по тениска и къси гащи през лятото”, обяснява пчеларят.

Асен е като енциклопедия. Познава живота на пчелите до най-малките подробности. Но преди години се появява нещо, което го изненадва. Вижда снимка на хора, които са застанали над кошер и дишат през инхалатор, свързан с него. Оказва се, че това е апитерапия.

„Намерих проучвания за тази терапия, тя се практикува отдавна. Още през 86-а година попаднах на една статия, според която един пчелар започнал да диша кошерния въздух”, обяснява той.

Апитерапията е алтернативна медицина, базирана на приложението на даровете от пчелите. Пчелните въздушно-аерозолни процедури са само едно от проявленията на терапията, която е известна още от египетското време. Днес практиката е широко разпространена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай