Четвъртък,

Д-р Брънзалов: Проблемът с ваксинацията е фейсбук писаниците

От: Мартина Суботинова -
Д-р Брънзалов: Проблемът с ваксинацията е фейсбук писаниците
A
A
A

"Изготвен е план, който трябва да бъде следван. Относно мерките - малко съм скептичен. Когато имаме по-леки мерки, те не се спазват. Не знам, когато се наложат по-сериозни рестрикции, не знам доколко биха се спазвали, защото през последните три-четири месеца голям процент от българското население живееше, все едно няма пандемия. Очаквам повишаване на заболеваемостта". Това заяви д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на УС на БЛС, пред БНТ.

Според него четвъртата вълна няма да е толкова сериозна и продължителна. Одобрява да се осигурят безплатни лекарства за хората на безплатно лечение, но подчерта, че не трябва да е само за болните от ковид. В момента новата вълна е актуална, а всякакъв вид помощ към населението, която може да бъде дадена, е добре дошла.

По думите му няма точен протокол за лечение на заболели пациенти от ковид, а в официално писмо е цитиран конкретен антибиотик, който трябва да се използва. "Не бих казал, че някой лобира, но нещата са факт", заяви той.

Д-р Брънзалов отрече твърдението, че няма да се плащат допълнителни пари на лични лекари, отказващи преглед на пациенти.

"Няма да се дават 1000 лева. Българското население знае много добре, че тези 1000 лева за работа във вредна среда, там където евентуално лекарят и специалистът по здравни грижи е голяма вероятността да се срещне с коронавируса и той самия да заболее, отдавна не са 1000, а 250 лв. и то точно по настояване на заместник-министъра Петров", уточни лекарят.

Той подчерта, че така или иначе медицински специалисти, които работят на първа линия, не получават тези пари и призова да не се правят изявления, предизвикващи напрежение.

"Аритметиката е много проста. До момента знаем официално колко са регистрираните случаи на заболели наши съграждани с ковид. Знаем колко от тях са минали през болници. Ами всички останали, които са в пъти повече, кой ги лекува? На тях всичките ли беше отказвана помощ, че почти да няма ден да не се афишира в обществото, че има откази?", каза той.

Според лекаря проблемът с ваксинационната кампания са фейсбук писаниците, затворените групи и различните истории, които хората четат и на които вярват. По думите му в момента се "къпем в море от ваксини" и всеки, който пожелае, може да се ваксинира, но населението не откликва.

"Основно се набляга на това ние лекарите да имаме контакт и да убеждаваме хората, правим го, но това е недостатъчно", каза д-р Брънзалов.

Според него учебната година трябва да започне присъствено, тъй като мястото на децата е в училище. Подчерта, че всички необходими мерки ще бъдат предприети.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички