Цветлин Йовчев разкри 2 грешки на Москва, довели до кървавата баня

Ситуацията е била силно подценена, категоричен е експертът по сигурността

Цветлин Йовчев разкри 2 грешки на Москва, довели до кървавата баня | StandartNews.com

Какви грешки са допуснали службите за сигурност в Москва, за да се стигне до най-зловещия атентат в историята на Русия? Отговор на този въпрос даде в интервю за Нова тв бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Според официалните данни на Русия жертвите на безразборната стрелба и взривовете в Крокус Сити Хол са вече 152, сред които и три деца, ранените са 280.

„Има едно абсолютно недооценяване, игнориране и дори подигравателно отношение по отношение на сигнала за готвена терористична атака, подаден от САЩ”, каза Йовчев.

И допълни: „Според това, което излиза по медиите, сигналът е бил доста конкретен. В него се посочва, че вероятно нападението ще е свързано с концерт. Това е доста добра насока, за да планираш и да проведеш съответните мероприятия и да не допуснеш този атентат”.

По думите му от малкото кадри, показани от момента на стрелбата "се виждат доста слабости в сигурността".

"Не може на едно такова място, на което се събират над 6000 души - да нямаш елементарни мерки за сигурност. Оказа се, че на място дори не е имало полицейски патрули", посочи той. Според официалните информации охраната на концерта на група „Пикник” е била „въовъжена” само с палки.

"Определено е имало подценяване на ситуацията и мерките за сигурност са под всякаква критика", каза Цветлин Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай