Чудни имена празнуват днес

Пръст от гроба на Свети Евдоким лекува болести

Чудни имена празнуват днес | StandartNews.com

На 31 юли почитаме Свети Евдоким. Той се е родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви родители – Василий и Евдокия. Във времето на визанатийския император Теофил (813-841) той бил млад офицер във войската.

Като военен полагал голям труд да живее по евангелските заповеди. Бил непорочен, милосърден, избягвал всякакви суетни развлечения и празнословия.

Заради неговите необикновени добродетели императорът го назначил за стратег (военачалник) на Кападокия. На тази висока служба Евдоким се стараел да бъде справедлив пред всички. Но по Божия промисъл починал едва на 33 години.

Неговите мощи се показали целебни. Умопобъркани и болни оздравявали, когато докосвали неговия гроб. 18 месеца след смъртта му майката на Евдоким отворила неговия гроб и намерила тялото му като живо – цяло, без никакъв белег на разложение.

По-късно мощите на праведника били пренесени в Цариград и поставени в новата църква "Света Богородица", построена от неговите родители. При гроба на св. праведни Евдоким се извършвали такива чудеса, че за писането им, както говори съставителят на житието му, "няма да стигне ни време, ни думи, ни ръце." Самата пръст, взета от гроба на Свети Евдоким, изцерявала болни.

Днес имен ден празнуват: Евдоким, Евдокия, Евдоксия, Евдокси

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай