Чудесата на България - големият хит на панаира на книгата

Луксозното издание на "Стандарт" ще има премиера в НДК

Чудесата на България - големият хит на панаира на книгата | StandartNews.com

София. Първият том на луксозното издание "Чудесата на България" на издателство "Стандарт" ще е големият хит на 41-вия панаир на книгата. Форумът стартира на 10 декември в 11 часа и по традиция ще продължи до неделя. Първите три етажа на НДК ще бъдат заети от най-големите наши издателства, които ще се борят за читатели с големи отстъпки и нови заглавия. Срещите с писатели също са очаквани с огромен интерес. Гост страна тази година е Русия.

Всичко интересно от кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България", която завърши миналата седмица с избора на Цари Мали град за чудо номер едно, е обобщено в голямо и луксозно енциклопедично издание в два тома. Първият ще бъде предлаган на щанда на "Стандарт" - номер 308 на третия етаж. Там ще са и книжките от същата поредица, както и първите две книги от четиритомното мащабно изследване на Румен Ралчев "Тамплиерство и масонство".

Сред хитовите заглавия са още книги на Димитър Недков, Николай Овчаров, Антон Дончев, Боян Биолчев.

Тази година успоредно с панаира ще се проведе и първият международен литературен фестивал в София. Книжните страсти като за начало ще се завъртят около Балканите. У нас

ще се събере цяло съзвездие

на майстори на перото от Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и Румъния. Разпалените им дискусии с тукашните колеги ще са отворени за всички. Ще се случват всеки ден в специално изграден литературен кът на 3-ия етаж в НДК. В първия балкански "двубой" във вторник ще се срещнат от 17 часа поетът Анте Томич от Хърватия и един от най-успелите ни автори - Милен Русков. Вечерта ще завърши с четене на съвременни наши поети в клуб Maze - улица "Христо Белчев" 1. С актьорски изпълнения публиката ще провокират Марин Бодаков, Надежда Радулова, Миглена Николчина и други.

От Македония пристига Гоце Смилевски, един от най-успелите писатели на съседите. Той е превеждан в САЩ, Словения, Полша, Сърбия, Хърватска, Финландия. За третия си роман "Сестрата на Зигмунд Фройд", който излезе скоро на български, е носител на наградата за литература на Европейския съюз за 2010 г. Ето как "Асошиейтид прес" похвали македонеца: "Романът доставя истинско удоволствие. В него има голяма дълбочина, а езикът е поетичен и блестящ." Срещата с Гоце е с нашата писателка Емилия Дворянова на 14 декември, събота, от 16 часа.

Босненският писател Ненад Величкович, един от най-ярките съвременни белетристи, излиза срещу Кристин Димитрова в четвъртък от 18 часа. Страстите между тях ще укротява Йордан Ефтимов. Величкович пише проза, пиеси, филмови сценарии, литературни изследвания, критика, а почти всички негови радиодрами са наградени - много от тях са преведени и излъчени в чужбина. През 1998 г. телевизионният му филм "Как си целунах носа" получи специалния приз за тв пиеси в Пловдив, а в началото на следващата - наградата ни "Алеко" за хумористичния разказ "Дяволът в Сараево".

Сръбският писател, преводач и публицист Владимир Арсениевич ще се опита да спечели с чар и думи Теодора Димова в петък от 18 часа. Той става популярен още с дебюта си "В трюма" - преведен и на български, за който получава наградата "Роман на годината" на сръбското списание НИН и с това се превръща в най-младия носител.

"В трюма" е преведен на повече от 20 езика

Арсениевич е и голям авантюрист, той прекарва повече от година в Мексико, където свири в тексаско-британско-сръбската пънк група "Лос Армстрингс". От 2000 до 2007 г. е редактор в хърватското издателство "Ренде". Сега ръководи белградския клон на хърватското издателство VBZ.

Алек Попов пък ще се изправи в събота от 18 ч. срещу Дан Лунгу, най-превеждания съвременен румънски писател. Книгите му са издавани на френски, немски, италиански, испански, гръцки, полски и унгарски. Те се приемат топло както от публиката, така и от критиката.

Георги Господинов застава срещу известния поет от Словения Алеш Дебеляк от 18 часа в сряда. Гостът преподава в САЩ и е превеждан на десетки езици, автор е на 14 есеистични и 8 поетични книги. Много награждаваният в родината си и утвърден Димитрис Ноллас среща Захари Карабашлиев в последния дуел в неделя от 13 часа.

Наградата "Бронзов лъв", която традиционно се връчва по време на панаира от Асоциация "Българска книга" (АБК), вече е "Златен лъв". Промени в регламента за присъждане на приза няма да има. Лъвчето отива в 2 категории: за най-добър издателски проект и за издателски проект с най-голяма обществена значимост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай