Чуден празник! Почитаме "близнака" на Христос

Днес е Денят на архитекти и зидари

Чуден празник! Почитаме "близнака" на Христос | StandartNews.com

Днес е голям празник. Църквата почита деня на Свети апостол Тома, който е обявен за празник на архитектите, строителите и зидарите, тъй като Свети апостол Тома, който е бил строител по професия.

Св. ап. Тома е един от апостолите на Иисус Христос. Наричали го Близнака (Тома означава близнак на арамейски), тъй като, според една от версиите, много приличал на Христос. Тома идва от еврейската дума за близнак. На иврит тя изглежда така te’oma.

В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за „Уверението Томово“. В него се разказва как Тома не повярвал на разказите за възкресението Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови.

Изразът „Тома неверни“ е станал нарицателен за недоверчив човек. Апостол Тома приел мъченическа смърт в град Мелипура, като бил набит на пет кола. Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му: Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай