Понеделник,

Чиновниците с най-много болнични по празниците

От: Стандарт -
Чиновниците с най-много болнични по празниците
A
A
A

Анализ, свързан със злоупотребите с болнични, представен от социалния министър Деница Сачева сочи, че най-много болнични през изминалите празнични дни са ползвали служителите, работещи в бюджетните организации.

Министър Сачева посочи, че по време на Коледните и Новогодишните празници не се е увеличил значително броят на взетите болнични листове, но пък най-голям бил процентът на заетите в бюджетната сфера – 25%.
Според цитираните данни от Сачева, в последните години разходите за парични обезщетения поради общо заболяване са нараснали от 253 милиона на малко под 463 милиона.

Затова и темата за злоупотребите с болнични ще бъде обсъдена в едномесечен срок в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодатели, синдикати и държавата са се фокусирали върху 40 мерки за ограничаване на злоупотребите, а при приемането им могат да се наложат законодателни промени, стана ясно от думите на Деница Сачева.

"Обсъждат се различни варианти, но най-важното е, че права на хората няма да се отнемат“, каза Сачева, без да издава подробности.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички