Чиновниците с най-много болнични по празниците

25 % от болничните са на работещи в бюджетната сфера

Чиновниците с най-много болнични по празниците | StandartNews.com

Анализ, свързан със злоупотребите с болнични, представен от социалния министър Деница Сачева сочи, че най-много болнични през изминалите празнични дни са ползвали служителите, работещи в бюджетните организации.

Министър Сачева посочи, че по време на Коледните и Новогодишните празници не се е увеличил значително броят на взетите болнични листове, но пък най-голям бил процентът на заетите в бюджетната сфера – 25%.
Според цитираните данни от Сачева, в последните години разходите за парични обезщетения поради общо заболяване са нараснали от 253 милиона на малко под 463 милиона.

Затова и темата за злоупотребите с болнични ще бъде обсъдена в едномесечен срок в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодатели, синдикати и държавата са се фокусирали върху 40 мерки за ограничаване на злоупотребите, а при приемането им могат да се наложат законодателни промени, стана ясно от думите на Деница Сачева.

"Обсъждат се различни варианти, но най-важното е, че права на хората няма да се отнемат“, каза Сачева, без да издава подробности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай