Чествания за 140 години Търновска конституция

Румен Радев ще произнесе слово в залата на Учредителното събрание в старопрестолната столица

Чествания за 140 години Търновска конституция | StandartNews.com

От днес, 15 април, започват честванията на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. За Ден на Българската конституция се счита 16 април, на която дата професионалният си празник отбелязват всички юристи, но във Велико Търново празничната програма за кръглата годишнина започва ден по-рано.

От 17:00 часа в залата на Учредителното събрание тържествено заседание ще проведе Конституционният съд на България, на което слово ще произнесе държавният глава Румен Радев. Час по-късно Радев ще връчи почетен плакет "Св. св. Кирил и Методий“ на Народно читалище "Надежда-1869“ по случай 150 години от създаването на културната институция.

В пленарната зала в София пък ще се проведе финалната дискусия от Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти. Началото е от 11.30 часа, а темата на разискванията е "Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“. Победителите ще бъдат наградени от председателя на парламента Цвета Караянчева.

По-късно през деня Караянчева също ще отпътува за старопрестолния град, където от 16.00 часа ще открие изложба в музей "Възраждане и Учредително събрание“, реализирана с помощта на Държавна агенция "Архиви“ и посветена на кръглата годишнина.

Кулминацията на честванията ще бъде на 16 април, когато парламентът ще заседава тържествено в залата на Учредителното събрание. Началото му е от 10.50 часа, когато ще се проведе възстановка на събитията от 1879 г. Предвижда се изказвания да направят председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на парламентарните групи. Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедрален храм "Рождество на Св. Богородица“ в 09.00 часа.

В 12:30 часа депутатите ще поднесат венци и цветя на паметника "Майка България“ и ще наблюдават спектакъла "Искри“ на Националната гвардейска част и изпълнения на младежите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Българче“.

Тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще започне в 20:30 часа на площад "Цар Асен I”. Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай