Честваме със Скопие Солунските братя и Самуил

Министрите на образованието се договориха да направят съвместни курсове за кандидат-студенти

Честваме със Скопие Солунските братя и Самуил | StandartNews.com

България и Северна Македония ще честват съвместно годишнини на просветителите, които са еднакво важни за двете страни. Министрите на образованието на двете държави Красимир Вълчев и Арбер Адеми се договориха и за съвместни курсове за кандидат-студенти. Двамата заедно почетоха делото на светите братя Кирил и Методий пред техния паметник в Скопие.
Важна и решаваща е работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, изтъкна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Тя трябва да изчисти несъответствията в учебниците."Само осмисляйки и почитайки общото ни минало, можем да градим общото си настояще и бъдеще в ЕС и НАТО", каза министър Вълчев.
Вече е постигнато съгласие да бъде предложено на двете правителства съвместно честване на Св. Св. Кирил и Методий. Съгласие за предложения към правителствата е постигнато и за съвместно честване на годишнини, свързани с цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум Преславски. Една от главните цели на Комисията е да бъдат подбрани общи исторически личности и събития, които да бъдат предложени на правителствата на двете държави за съвместни чествания, с оглед на общата ни история. Друга цел е - да бъде направен преглед на учебниците. Според Адеми комисията от експерти работи и се очакват нейните предложения.
Друго предложение на българската страна е висшите училища от двете държави да организират и кандидат-студентски борси. България иска да насърчава контактите между децата и младежите от двете страни и чрез летни лагери. Така ще се сближат учениците и младежите на двете страни, ще се насърчат контактите им, а межууниверситетското и междуучилищно сътрудничество ще спомогне за обмена на добри практики и реализирането на съвместни проекти, заяви министър Красимир Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай