Неделя,

Честваме със Скопие Солунските братя и Самуил

От: Стела Стоянова -
217
Честваме със Скопие Солунските братя и Самуил
A
A
A

България и Северна Македония ще честват съвместно годишнини на просветителите, които са еднакво важни за двете страни. Министрите на образованието на двете държави Красимир Вълчев и Арбер Адеми се договориха и за съвместни курсове за кандидат-студенти. Двамата заедно почетоха делото на светите братя Кирил и Методий пред техния паметник в Скопие.
Важна и решаваща е работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, изтъкна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Тя трябва да изчисти несъответствията в учебниците."Само осмисляйки и почитайки общото ни минало, можем да градим общото си настояще и бъдеще в ЕС и НАТО", каза министър Вълчев.
Вече е постигнато съгласие да бъде предложено на двете правителства съвместно честване на Св. Св. Кирил и Методий. Съгласие за предложения към правителствата е постигнато и за съвместно честване на годишнини, свързани с цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум Преславски. Една от главните цели на Комисията е да бъдат подбрани общи исторически личности и събития, които да бъдат предложени на правителствата на двете държави за съвместни чествания, с оглед на общата ни история. Друга цел е - да бъде направен преглед на учебниците. Според Адеми комисията от експерти работи и се очакват нейните предложения.
Друго предложение на българската страна е висшите училища от двете държави да организират и кандидат-студентски борси. България иска да насърчава контактите между децата и младежите от двете страни и чрез летни лагери. Така ще се сближат учениците и младежите на двете страни, ще се насърчат контактите им, а межууниверситетското и междуучилищно сътрудничество ще спомогне за обмена на добри практики и реализирането на съвместни проекти, заяви министър Красимир Вълчев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички