Черешка вместо аналгин

Черешка вместо аналгин | StandartNews.com

Куркума в супата ще ви спаси от колит, лютите чушлета и соята са бич за артрита

Хроничните болки в различни части от тялото тормозят ежедневно ужасно много хора по цял свят. Скорошно проучване показва, че от това страдат повече от 1/3 от американците. Болкоуспокояващите са най-често използваното оръжие, но истината е, че ни помагат, но не съвсем. Освен че могат да доведат до пристрастяване, много често успокояват болежката само временно, без да елиминират първоизточника. Prevention.com предлагат да изхвърлите хапчетата от нощното шкафче и да се отървете от досадната болка, похапвайки вкусни и полезни храни.

Идва онова време в годината, в което можем да се тъпчем с череши, колкото си искаме. Освен че са ужасно вкусни, те са и много полезни. Антоцианините, които се съдържат в тях, са "виновници" за рубинения им цвят, но също са и мощни антиоксиданти, които блокират възпалението и успокояват болката. Изследване, публикувано в американско списание за здравословно хранене, показва, че хората, които изяждат купа череши за закуска, имат 1/4 по-малък маркер на възпалението, в сравнение с тези, които не го правят. Други изследователи пък са открили, че тръпчивият черешов сок успокоява мускулните болки и е

подходящо лекарство за спортисти

Постепенно специфичният вкус на куркумата намира място и в нашата кухня. Освен че е добър другар на много ястия, подправката цери някои болежки. Учени са открили, че една супена лъжица куркума дневно може да пребори болезнените стави и колита. Веществото куркумин, от което идва и името й, спомага храносмилането и има противовъзпалителни свойства. Ако в колекцията ви с подправки все още нямате точно тази и не знаете как да я използвате, специалисти по здравословното хранене препоръчват да я добавяте към сосовете за салати, супите и задушените зеленчуци.

Една от най-мъчителните хронични болки е тази на страдащите от артрит. Износването на ставния хрущял често е необратимо и състоянието на болните

не се повлиява от никакви мехлеми

и медикаменти. Учени от университета в Оклахома обаче са открили, че има кулинарен цяр за тази болка. Те са давали на страдащи от артрит около 40 г соеви ядки всеки ден в продължение на 3 месеца. Друга група пък приемали протеин на млечна основа. В края на изследването учените открили, че болката чувствително е намаляла при тези, които са хапвали соя, в сравнение с останалите.

Трудно е за вярване, но огнените люти чушлета също са бич за артрита. Една тяхна съставка, наречена капсаицин, стимулира нервните окончания и разрушава химикала, който дава сигнал на мозъка за наличието на болка. "Колкото по-люта е чушката, толкова повече капсаицин има в нея", напомнят медиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай