Час ходене на ден облекчава артрита

Час ходене на ден облекчава артрита | StandartNews.com

6000 крачки намаляват болките в коляното
Може да разделите разходката на малки порции или да си направите маратон

Артритът е една от най-широко разпространените болести по света - само в САЩ регистрираните болни са повече от 42 млн. души. За жалост на този етап медицината не се е развила толкова, че да може да го излекува напълно. Провежданото към момента лечение може само да забави развитието на коварната болест и да облекчи до някаква степен тежките болки, с които трябва да се справят пациентите. Една от най-засегнатите стави при артрит е тази на коляното. Данни на американския национален институт по здравеопазване сочат, че 80% от страдащите от артрит се оплакват от мъчителни болки и схващания точно в тази област. Ново проучване обаче е установило, че 6000 крачки дневно могат да облекчат болката в тази става и да помогнат на болния да води пълноценен живот. Как става това, разясняват от health.com.

Ходенето пеш по час на ден може да ви спаси от болките на артрита и да предотврати следващи увреждания на коленете, сочат резултатите от проучването. В него са включени 1800 възрастни, оплакващи се от силна болка в коляното, най-често вследствие на артрита.

"Износването точно на тази става може да бъде пагубно за нормалния начин на живот на възрастните хора. Болката е толкова силна, че не позволява нормално ходене, изкачване на стълби и дори ставане от стола", подчертават ревматолози. По думите на Даниел Уейт, водещ автор на изследването и асистент по физикална терапия в Бостънския университет, около 6000 крачки дневно оказват благоприятно влияние върху вече заболелите от артрит. Продължителните разходки са и много добър вариант за превенция при хора, които са в начален стадий на болестта или просто чувстват напрежение в ставите.

"Тези 6000 крачки обаче не е нужно да бъдат направени наведнъж. Може да бъдат разделени на малки порции през целия ден", уточняват лекарите. За да не ви се налага да броите толкова, можете да изчислите направените стъпки и по друг начин. "Обикновено хората правят по 100 крачки в минута, при ходене с нормално темпо, така че ако се движите общо за целия ден приблизително около час, може да сте сигурни, че сте си взели дневната порция ходене", допълва Уейт. Друга възможност е да се възползвате от специалните приложения на смартфоните, които също измерват изминатите крачки.
Цифрата 6000 определено не бива да ви ограничава - колкото повече се движите, толкова по-добре. Целта на учените, провели изследването, е била да намерят възможно най-малкия брой крачки, които да повлияят добре състоянието на болните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай