Чакаме 500 000 гости на събора в Копривщица

Чакаме 500 000 гости на събора в Копривщица | StandartNews.com

Генчо Герданов, кмет на Копривщица

- Г-н Герданов, колко ще са участниците в тазгодишното издание на националния събор Копривщица 2015?

- 11-ият национален събор на българското народно творчество "Копривщица" се провежда от 1965 г. Тазгодишното издание е по-специално, защото е юбилейно. Участниците от нашата страна ще са 18 400, но очакваме много гости от цял свят - от Аляска до Кейптаун. В събора, който ще се проведе от 7 до 9 август, участие ще вземат свирачи, разказвачи на народни предания и групи за народни обичаи.

- Колко гости очаквате да посетят града по време на събора?

- В предишните 10 издания на събора гостите са от порядъка на 300-400 хиляди души. Но тази година очакваме те да са над 500 хиляди. Хотелската база в града е заета само от чужденци. Интересът от американци и японци е огромен. През тези 50 години съборът се е превърнал в един мост на минало - настояще и бъдеще в онова нещо, което предава българският бит и култура за бъдните поколения. Фолклорният събор е под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Поканили сме цялото правителство. 90% от министрите са зад гърба ни и помагат много на Копривщица. Това е още едно доказателство, че в кабинета "Борисов" са хора, които обичат българския фолклор и искат традициите и битът да се предават на бъдните поколения.

- С какви средства организирате толкова мащабен събор?

- Искам специално да благодаря на всички, които се отзоваха на молбите ни. Министерството на финансите ни отпусна 350 хил. лв., Министерството на културата - 40 000 лева. Фондация "Америка за България" се отзова и осигури средства за реклама на събитието. За съжаление тези пари са недостатъчни, защото само на МВР трябва да платим около 75 хил. лв. за охраната на мероприятието, а на военните - 35 хил. лв. за изграждането на палатковия лагер, в които ще спят повечето от участниците.

- Кои са най-интересните места в града, които бихте препоръчали на хилядите туристи?

- Самата Копривщица сама по себе си представлява атракция. Най-вече със своята архитектура, която напоследък малко изпуснахме, но мисля, че в бъдеще общинската администрация ще направи всичко възможно да се запази.
Имаме няколко музея, които представляват интерес и за българи, и за чужденци. Копривщица е заобиколена от 14 светилища, които са уникални и забележителни. Не мога да подмина най-високия връх на Средна гора - Богдан (1604 м.). Екопътеките са много, има много хотели, приятни механи и места за отдих.

- Има ли за продан имоти, които са паметници на културата?

- Има къщи, които се продават. Интерес към закупуването им проявяват предимно българи, но има и чужденци. Продължава да стои на дневен ред обаче проблемът с паметниците на културата с национално и местно значение заради спорове между частни лица, които са собственици. В момента има 20-30 къщи, които буквално се сриват и падат, тъй като самите собственици не могат да се разберат. Поставил съм въпроса в Министерството на културата и в Министерството на регионалното развитие, да се помисли в тази посока, защото те не само загрозяват лицето и архитектурата на града, а представляват и опасност за жителите и гостите на града.

- По какви проекти работи в момента общината?

- Правим аквапарк с европейски пари. В момента се осъществява и проект, свързан с наблюдателни противопожарни кули. С европари изграждаме екопътека до местността Войводенец и подпорна стена срещу музея "Любен Каравелов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай