Бюджетите на болниците в страната могат да бъдат намалени

Режат парите на болниците с 20 %

Бюджетите на болниците в страната могат да бъдат намалени | StandartNews.com

София. С 20 % да се намалят прогнозните бюджети на болниците предлага здравната каса. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на заседание на парламентарната здравна комисия вчера. Ако това стане клиниките ще получават още по-голяма част от средствата си със забавяне от два месеца. Причината за готвената ристрикция е липсата на средства във фонда.

 

Не е ясно дали мярката обаче ще се приеме от надзорния съвет на заседание следващата седмица. Ако това стане факт, ще реагираме, тепърва ще обсъждаме как, заяви зам.-председателят на лекарския съюз д-р Юлиан Йорданов. Според него най-вероятно медиците ще излязат на протести.

 

Здравната каса няма достатъчно средства да плаща всички дейности и лекарства, трябва да се преразгледа пакетът й, както и модела на финансиране на системата, заяви д-р Андреева. Засега обаче не е ясно какви ще бъдат промените. Министреството все още прави обзор на здравно-осигурителните системи в Европейския съюз и тепърва ще дава идеи за публично обсъждане. Междувременно обаче то даде на заден ход от предложенията, които направи преди ден за плащането на по-ниски цени на надлимитната дейност на болниците. Трябва да има индивидуален подход за всяко лечебно заведение, каза д-р Андреева. Тя обаче остава категорично на позицията, че трябва да се намалят разходите за лекарства на касата. "В Гърция цените са били понижени с 20 % и никой не се е оттеглил от пазара. Трябва да говорим за фарма партньори, а не за фарма бизнес", обясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай