Бюджет 2022: Кой ще плаща по-високи осигуровки

Събират повече пари от земеделци, IT специалисти и самоосигуряващи се

Бюджет 2022: Кой ще плаща по-високи осигуровки | StandartNews.com

По-високи осигуровки от 1 април ще трябва да плащат хората със заплати над 3000 лева, както и земеделски стопани, тютюнопроизводители и самоосигуряващи се лица.

Това стана ясно при представянето на проекта за бюджет за 2022 г. от министъра на финансите Асен Василев.

Максималният осигурителен доход се увеличава от 3000 на 3400 лева от 1 април 2022 г. Това ще засегне хората с по-високи заплати като работещите в IT сектора.

"Има значително увеличение на средната работна заплата. Максималният осигурителн доход и минималната работна заплата трябва да се движат в тандем със средната заплата", обясни Асен Василев. По думите му вдигането на максималния осигурителен доход е било обсъдено на срещи с компанни от сектора на информационните технологии. "Компании, които произвеждат продукт, нямат нищо против. Компанните, които работят на ишлеме, имат против. Истината е, че България няма как да стане богата държава, ако се занимаваме само с аутсорсинг и даваме ниски работни заплати", посочи Асен Василев.

От 1 април минималният осигурителен доход на тютюнопроизводителите и земеделските стопани се увеличава от 420 на 710 лева. Така той се приравнява с минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, който се повишава като минималната заплата от 650 на 710 лева.

Нова минимална заплата! Откога е в сила

Данъците няма да бъдат променяни - ДДС се запазва 20%, а корпоративният данък данъкът върху доходите остават 10%.

Общо очакваните приходи в държавния бюджет за 2022 г. са 57,253 млрд. лева, което се равнява на 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Те са с 5,9 млрд. лева по-малко от планираните раходи, които са близо, 63,154 млрд. лева. Това означава, че ще имаме бюджетен дефицит в размер на 4,1% от БВП.

Обмисля се вариант за подпомагане на общините заради високите сметки за ток, което принуди някои кметове да в последните седмици да спират уличното осветление. Те ще получат помощ до края на март, а от април ще трябва купуват електроенергия с дългосрочни договори, обясни Асен Василев. По думите му се предвижда през 2022 г. държавната подкрепа за общините да бъде 5,6 млрд. лева, което е с над 670 млн. левапповече от миналата година.

За безплатни детски градини са заделени 85 млн. лева в държавния бюджет. Парите ще бъдат използвани за покриване на разходите за издръжка на децата, така че родителите да бъдат освободени от плащане на такса. Отделно държавата ще отпусне 70 млн. лева за строителство на нови ясли и детски градини. 315 млн. лева пък се предвиждат за увеличение на учителските заплати, така че те да бъдат в размер 125% от средната зпалата. Общо разходите за образование са 6,4 млрд. лева.

20,756 млрд. лева от бюджета се предвиждат за социални дейсноти. Това включва учеличаване на минималната пенсия от 300 на 370 лева. Maксималната пък се покачва от 1440 на 1500 лева.

Над 8,3 млрд. лева са предвидени за здравеопазване. От тях 500 млн. са за ваксини, тестове, лични предпазни средства и лекарства за COVID.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай