Бурката в Пазарджик е форма на протест

Бурката в Пазарджик е форма на протест | StandartNews.com

Адвокат Владимир Дончев

- Адвокат Дончев, какво мислите за идеята на кмета на Пазарджик Тодор Попов да се забрани на жени с бурки да влизат в общински и държавни институции, а за нарушение на забраната - да се налага глоба от 500 лв.?

- Подобна забрана нарушава правата на човека. В никакъв случай не бива с това нещо да се спекулира. Бурките са част от начина на изразяване на съответна религия. Не можем да махнем чалмата, да махнем кръглата шапчица на евреина, не можем да махнем булото на патриарха или на някоя монахиня. Не бива.

- Основанията на кмета на Пазарджик са, че под бурката може да се скрие всеки и не може да се гарантира обществената сигурност.

- Връщам се назад във времето и си спомням убийството на Милчо Бонев. Той бе разстрелян от килъри, предрешени като свещеници. Никой не е застрахован от това. Може да се въведат правила, който влиза в обществена сграда, да си показва лицето и да си слага пак бурката, ако иска да продължи. Да има такъв режим на допуск в самата административна сграда, но не и да отидем на варианта да забраним всички бурки. Не може от частното да се върви към общото. Всяка демонстративна мярка ще доведе до крайни последици и дори до ескалация.

От различните култури ние само можем да печелим. Не бива да тръгваме към крайности. Не бива да ги използваме за политически цели, за икономически натиск. Всеки трябва да се облича както му е приятно.

- Какъв символ е бурката - религиозен или културен - наложен от традицията?

- За мен бурката в Пазарджик е по-скоро форма на протест. Протест срещу обществото в този град, срещу администрацията там, срещу обстоятелството, че на тези хора може би не им се дава работа. Протест срещу дискриминацията. Въпреки че навремето градът се е казвал Татар Пазарджик, няма основания да търсим някаква жила, която да сочи, че там са живели много кюрдски племена.

- Мислите ли, че под давлението на тази обществена вълна срещу различните хора, която набира скорост и у нас, има шанс законодателни промени за забрана на някои религиозни символи да пробият и да бъдат приети от парламента?

- Много съм изумен, че нашето общество се занимава с подобни факти, както и с тези младежи, които са хванали нарушители на границата...

- Те бяха представени като герои...

- Ами аз пък ще се съглася с това. Защото аз нерядко пътувам в чужбина и се съобразявам с всички правила на съответните гранични власти. Миналата седмица се върнах от чужбина и когато минах унгарската граница и влязох на сръбска територия, видях един катун, който чакаше там. На унгарската граница обаче имаше не по-малко от 10-12 войници, които пазеха дървени врати, направени, за да спрат тълпите, ако се опитат да нахлуят. Всеки има право да брани своя суверенитет.

- Да, но това е работа на държавата, не е работа на гражданите да арестуват бежанци...

- Обстоятелствата, че тези младежи са хванали мигрантите и са ги снимали, са малко грозни. Те са ги снимали, защото са мислели, че по този начин ще станат герои. Те са наистина обикновени момчета, но са заловили нарушители на границата. Нека си припомним времето преди 30-40 г. Колко младежи бяха разстреляни при преминаването на границата тогава. Това е държавна граница, тя се охранява. Не случайно на граничарите им са дава оръжие, за да я пазят и всяко нарушение - влизане, попълзновение на нарушители, трябва да бъде санкционирано.

- Съгласни сме, че границата трябва да бъде пазена. Въпросът е, че ако бъдат насърчавани гражданските арести, няма ли да се мине една друга граница, при която да станем свидетели на по-страшни случаи?

- По отношение на гражданските арести - мисля, че това е изолиран случай. Момчета като тези търсят слава. Разумните хора няма да направят подобно нещо. Но ако видите нарушение на улицата - някой бие някого, краде в магазина - и го подминете - това не е ли по-грозно? Същото е да видиш беглеца, прескочил оградата, и да не реагираш. Преди известно време се установи, че има граничари, които виждат, че в определени точки пресичат бежанците и не вземат мерки. Всичко това са пороци. Тези хора могат да си минават отвсякъде. Отдавна ми се струва, че нямаме концепция за национална сигурност. Непрекъснато се говори за това, правят се съвещания и обсъждания. Кажете най-сетне какво е национална сигурност! Бях в Прага миналата седмица, по улиците има непрекъснато патрули - двама с автомати и с червени барети. Нищо не правят, но самото им присъствие всява респект. Пръстът им е на спусъка на пушката. В Прага, която въобще не е засегната от бежанската криза. На 1300 км от нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай