Четвъртък,

Бургас или Варна - къде първи ще останат без вода?

От: Рачо Рачев, сн. илюстративна -
Бургас или Варна - къде първи ще останат без вода?
A
A
A

За момента няма опасност Бургас и областта да останат без вода и да се наложи да минат на воден режим. В това уверяват от водоснабдителното дружество в града и посочват, че водата ще стигне до началото на юни следващата година. Дотогава обаче очакванията са държавата да прехвърли на дружеството два язовира, а Министерският съвет да отпусне 60 млн. лева, с които да започне свързването им към водоснабдителната система, стаа ясно от репортаж на Нова телевизия.

От около месец се заговори за сериозен спад в нивото на язовир „Камчия”, който захранва Бургас и Варна от години. Оказва се, че полезният обем в съоръжението към момента е почти два пъти по-малко, отколкото през август миналата година.

„Положението все още не е катастрофално, но принципно има голям проблем с попълването на дебита на „Камчия”. Към днешна дата язовирът има някъде около 52-53 млн. кубика полезен обем”, каза Димитър Гюров - говорител ВиК-Бургас. И допълни, че миналата година по същото време въпросната цифра е била над 120 млн.

Разтревожен е и министърът на околната среда и водите, който преди дни намекна за проблеми с водата по цялото Черноморие.

Дали язовир „Камчия” ще се напълни с вода зависи от това колко сняг и дъжд ще паднат в следващите месеци в Сливенския и Котленския Балкан. Експерти разясняват, че водите от снеготопенето и дъждовете в Сливенско се вливат в река Луда Камчия, която пълни обема на язовира. Ако и тази зима валежи няма, не е изключен и воден режим, подобен на този в Перник. Затова държавата и водоснабдителното дружество обсъждат спешни мерки.

„Има една идея, по която премиерът е възложил да работим - да задействаме три допълнителни язовира: за Варна – „Цонево”, за Южна България – „Ахелой” и „Порой”. Лятото, когато можеха да се правят всичките строително-монтажни дейности, малко или много го пропуснахме. Сега ще трябва да правим зимен героизъм. Другият вариант е да поправим изпускателните съоръжения на два от язовирите, да ги допълним тази година и през 2021-ва да ги използваме, защото водата в „Камчия” ще ни стигне до средата на лятото. Ние не можем да си позволим да провалим сезона”, коментира екоминистърът Емил Димитров.

Дружеството в Бургас е готово да започне работа незабавно. „Ако „Ахелой” и „Порой” бъдат предадени на ВиК-Бургас за ползване, се надявам, че с гласуваните около 60 млн. лева този проблем ще бъде решен. Тъй като обемът на двата язовира е около 50 млн. кубика, това ще помогне да бъдат преодолени последиците от сушата тази година. До една година всичко ще бъде наред, надявам се, защото след това има обществени поръчки. Две пречиствателни станции трябва да се направят и две помпени”, каза говорителят на ВиК-Бургас.

Общината също не стои безучастна в решаването на проблема. Кметът Димитър Николов обясни, че вече втора година поставя проблема пред водоснабдителното дружество.

Освен традиционните източници на питейна вода, в общината в Бургас не отхвърлят и възможността да се използват модерни технологии като тази за пречистване на солената морска вода. А какво се случва с язовирите и реките в Североизточна България?

Въпреки липсата на валежи и по-ниските нива на язовирите в тази част на страната, според институциите на този етап няма опасност от безводие.  

„Безводие няма как да има. Знаете, че част от водовземането на територията на Варненска област става от изворите в Девня, и то доста отдавна. Тоест, няма опасност тези язовири да пресъхнат”, обясни областният управител Стоян Пасев.

Въпреки това, нивата на големите язовири към момента са ниски. Основен източник на вода за Североизточна България остава язовир „Камчия”. Според управителя на ВиК дружеството във Варна Валентин Вълканов там съществува проблем, тъй като МОСВ е ограничило количествата вода към морската ни столица с цел да се осигури резерв при кризисна ситуация.

Според ВиК дружеството трябва да се търси адекватно решение на проблема.

„Трябва да има комисия, която да следи за нивата. Не може ВиК - Бургас да си дава количествата всеки месец. И виждам, че водата, която те получават, е почти два пъти повече от нашата. Колкото те взимат повече, а ние по-малко, толкова нашата цена следва да бъде завишена. А това продължава, ВиК - Варна трябва да работи по вдигането на цената към потребителите, което за нас не е добре”, каза още Вълканов.

Като алтернативен източник би могъл да се използва язовир „Цонево”, но това оскъпява многократно услугата.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички