Бунт на линейките (ОБЗОР)

83 медици с оставки, бранят шефа си

Бунт на линейките (ОБЗОР) | StandartNews.com

Спор в здравна комисия за заплатите на лекари и счетоводители

Масови оставки в Спешна помощ предизвика последният скандал с починалата 40-годишна фотографка Елизабет в София. След заканата на здравното министерство да уволни шефа на спешния център в столицата д-р Георги Гелев заедно със заместника му д-р Ангелов, както и да накаже екипа на закъснялата с близо час линейка, медиците масово започнаха да хвърлят оставки.

Над 55% от хората в Спешния център в София са със заявления за напускане, каза Александър Иванов, който протестираше пред здравното министерство заедно с линейката, която кара. Според здравно министерство засега е постъпила официално само една оставка. Към недоволството на медиците от "Бърза помощ"-София се присъединиха и техни колеги от Окръжна болница, "Пирогов" и страната. "Искаме достойни условия на труд, нормални заплати и работеща техника", каза Иванов.

"Напълно подкрепяме протеста на колегите си, уволнението на д-р Гелев няма да реши проблемите, за които говорим от години", каза Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на спешните медици, преди да влезе в народното събрание, където здравната комисия направи импровизирана дискусия за проблемите в Спешна помощ. Лоша организация в работата на ЦСМП-София, липса на правила за определяне на заплатите и на графиците на работа са сред основните нарушения, които здравният министър д-р Таня Андреева докладва на депутатите. Проверката на вътрешния одит показа, че главният счетоводител взима над 2000 лева, един лекар - 1171 лева, а сестра - 781 лева, каза д-р Андреева. Според нея това не е правилно разпределение на трудовото възнаграждение. Затова тя иска да уволни шефа на столичната "Бърза помощ". "Не може заради лоши мениджъри да си позволим да загиват хора", заяви министърът.

Шефът на Спешна помощ д-р Георги Гелев обаче веднага я контрира. "Предварителният ви доклад е напълно тенденциозен. Според него заплатата на счетоводителя е дадена с включени допълнителни материални стимулирания, а тази на лекарите и на сестрите - без тях". Д-р Гелев напомни и че неведнъж е посочвал всички проблеми, които седят пред Спешната помощ в София, но никой министър не е пожелал да ги реши. "От 88 линейки имаме само 30 с дефибрилатор, да не говорим, че няма кой да работи в Спешна помощ заради ниските заплати", обясни той.

За 2012 година "Бърза помощ" в столицата е изпълнила над 120 хиляди повиквания с 450 души персонал. За 2002 година изпълнените повиквания са били 106 хиляди с 504 души персонал.

 

Андреева с план "Б" - лекари от ВМА и "Пирогов" с дежурства

Здравното ведомство има план "Б", ако лекарите от Спешна помощ спрат работа,
стана ясно от думите на д-р Таня Андреева. Ако това се случи, ще бъдат осигурени
екипи от ВМА, "Пирогов" и Окръжна болница.
Шефът на здравното ведомство бе категорична, че ще търси разговор с протестиращите
медици. По думите й, ще бъде назначен временен шеф на столичната Спешна помощ,
докато д-р Гелев е в болничен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай