Брюксел ни изненада! Изчисли колко българи ще участват в евроизборите

Най-положително виждат ЕП у нас учениците и студентите - 55 на сто

Брюксел ни изненада! Изчисли колко българи ще участват в евроизборите | StandartNews.com

Ако изборите за евродепутати бяха следващата седмица, половината българи вероятно биха гласували в тях, показват данните от проучване на Европейския парламент. Такъв отговор дават 71 на сто от останалите граждани на ЕС.

Всеки трети българин и 14 на сто от останалите в ЕС не биха гласували за евродепутати, сочат данните от допитването, извършено през февруари.

Най-положително виждат ЕП у нас учениците и студентите (55 на сто), на второ място с 50 на сто са висшистите, а в групата на среднистите това мнение се споделя от около 40 на сто. За 56 на сто от гражданите на ЕС и за 41 на сто от българите би било добре ЕП да има по-важна роля, докато 28 на сто в ЕС и 39 на сто у нас очакват обратното.

Едва 40 на сто от хората у нас изразяват интерес към изборите за евродепутати, докато в останалата част от ЕС този дял е 60 на сто. Най-незаинтересовани са българите на възраст 15-24 години и тези над 55 години. За 32 на сто от българите личното участие в изборите е много важно (53 на сто в ЕС), за 43 на сто има важност (36 на сто в ЕС), а за 23 на сто не е важно (10 на сто в ЕС). За 49 на сто от хората у нас е важно участието в националните избори (69 на сто в ЕС), за 36 на сто това е донякъде важно (25 на сто в ЕС), а за 14 на сто не е толкова важно (5 на сто в ЕС).

Близо половината български граждани (48 на сто) изразяват очакване в предизборната кампания да бъде обсъдена борбата с бедността (33 на сто в ЕС) и подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (40 на сто в България и 31 на сто в ЕС). Най-големият дял от участниците в допитването (47 на сто) изразяват очакване в следващите пет години ЕП да защитава на първо място мира. Според 33 на сто в ЕС (20 на сто у нас) ЕП трябва да пази демокрацията. Всеки трети българин настоява за защита на националните идентичности (15 на сто в ЕС) и свободата на движение (12 на сто в ЕС).

Положителна представа за ЕП имат 43 на сто от българите (41 на сто от останалите в ЕС), неутрално мнение изразяват 34 на сто (40 на сто в ЕС), а отрицателна - 20 на сто у нас и 18 на сто в останалите европейски страни. Над половината от българските участници в допитването (55 на сто) и останалите (61 на сто) са оптимисти за ЕС, като 53 на сто у нас не следят европейските въпроси (40 на сто в ЕС).

За 48 на сто от българите и останалите в ЕС гласът им не се чува в Европа. За половината българи и 60 на сто от останалите в ЕС гласът им се чува в собствената им държава. За 47 на сто у нас и за 67 на сто от останалите в ЕС гласът на собствената държава има тежест в ЕС. Половината българи (52 на сто) и 71 на сто от останалите участници в проучването казват, че страната им печели от принадлежността към ЕС.

Над половината българи (56 на сто) са на мнение, че демокрацията в страната не се развива добре (42 на сто в ЕС), а 42 на сто са доволни (56 на сто в ЕС). Българите и останалите в ЕС споделят сходно виждане за демокрацията в ЕС - 50-52 на сто са удовлетворени, а недоволните са 42-43 на сто.

Половината българи изразяват положително отношение към Китай (24 на сто в ЕС), а 40 на сто - към Русия (12 на сто в ЕС). Също половината българи имат отрицателно отношение към САЩ (47 на сто в ЕС) и положително към Турция (26 на сто в ЕС).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай