Бронзовият лъв на Шипка се оказа от месинг

Приключи ремонтът на паметника

Бронзовият лъв на Шипка се оказа от месинг | StandartNews.com

Бронзовият лъв от Паметника на свободата на Шипка се оказва, че е направен от месинг. Това станало ясно по време на ремонта на скулптурата, който вече приключи. От обновяване се нуждае и сградата, по която от 40 години не е правено нищо сериозно. Най-големият проблем е влагата, а температурните амплитуди са от минус 40 до плюс 40 градуса, разказа директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, цитиран от Дарик.

ВИЖ ОЩЕ: Лъвът на Шипка разкри тайните си

По време на ремонта станало ясно, че носещата конструкция на скулптурата, която е вътре и не се вижда, неочаквано за екипа, била в добро състояние, което ускорило работата. Тя е почистена и обработена с химикали срещу корозията. По същия начин са ремонтирани и отливките, от които е сглобен лъвът. Обновени са и фугите и накрая цялата фигура е обработена с препарати срещу вредното влияние на климата. Цялата каменна конструкция на сградата също се нуждае от ремонт.

Последният е бил в началото на 80-те години на миналия век и почти 4 десетилетия не е правено нищо сериозно.

Паметникът е открит официално на 26 август 1934 г. от цар Борис III и тази година отбелязваме 85 години от създаването му. По този повод в Художествената галерия в Казанлък може да се види изложба, посветена на Шипченската епопея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай