Неделя,

Лъвът на Шипка разкри тайните си

От: Стандарт -
5312
Лъвът на Шипка разкри тайните си
A
A
A

Лъвът от Паметника на свободата на връх Шипка разкри тайните си. Реставратори отвориха специално оставена от създателите за ревизия „вратичка“ в тялото бронзов лъв, за да огледат отвътре състоянието му.

Бронзовата фигура бе отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че лъвът е конструктивно здрав и ремонтът ще приключи по-рано от предвиденото, предаде БГНЕС.

,,Установи се, че на всяка част от която е сглобена Лъва, от вътрешната страна е изписано колко тежи съответния елемент. Това позволи да се изчисли точно тежестта на лъва. Досега се обявяваше, включително и от музея, че той тежи около 28 тона. Оказа се, че той тежи около 12 тона, ако прибавим и носещата конструкция, максималната тежест става около 15 тона. Другият любопитен момент е, че до момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента, оказа са, че те са 53″, разказва д-р Чавдар Ангелов – директор на парк – музей Шипка – Бузлуджа.

Добрите новини са, че лъвът е конструктивно здрав, т.е. носещата конструкцията, върху която той е сглобен, е в добро състояние, отливките, от които е направен – също. Корозията не е нанесла някакви съществени поражения, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от първоначално предвидените срокове.

Лъвската фигура бе почистена изцяло отвътре, носещата конструкция бе обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в перспектива корозията, в момента се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развитието на ръжда. В общи линии, с това ще се изчерпат дейностите във вътрешността на лъвската скулптура.

Междувременно, започна и отстраняването на фугиращите смеси, които са между всички сегменти на фигурата, ще се направи префугиране по технологията, която е съгласувана с Министерството на културата чрез зачеканяване на олово вътре в самите фуги. След което тези оловни участъци ще бъдат тонирани в съответния цвят и накрая лъвската фигура ще бъде обработена със съответен химикал, за да се получи тънък филм около нея, който да я защитава от влиянието на слънчевите лъчи и климатичните явления.

Работата по обновяването на националната светиня стартира на 18 юни, обществената поръчка на стойност 111 000 лв с ДДС бе спечелена от две пловдивски дружества с опит „Тракарт“ ЕООД и „Рестрой“ ООД.Очаква се проектът да бъде завършен в началото на септември, по тази причина за тазгодишните чествания вътрешността на паметника ще остане затворена за туристите.

На 23 юли в Казанлък ще бъдат показани уникални документи и материали, свързани с изграждането на монумента, в подготовката на експозицията усилията са си обединили няколко музейни институции.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички