Британци спасиха с 10 000 паунда читалището в Миндя

Йън и Катрин живеят в селото вече 12 години

Британци спасиха с 10 000 паунда читалището в Миндя | StandartNews.com

Семейство англичани дариха над 10 хиляди паунда на читалището в село Миндя. Йън и Катрин, които живеят в селото от 12 години, разбрали, че покривът на сградата скоро ще падне. И без да вдигат много шум дарили солидната сума, за да има къде местните хора да се събират., разказа Би Ти Ви. Година преди тях тук се заселила тяхната сънародничка Бевърли Кокс.   

”Бяхме чували, че България е хубаво място за живеене. В Англия трябваше да живеем там, където работим. Нямахме дом. И искахме някакво постоянно място, където да ходим и където да живеем, ако пожелаем. Направихме проучване и се влюбихме във Велико Търново. Дойдохме през февруари, беше минус 18 градуса! Беше най-големият сняг, който съм виждала. Отне ни 6 часа да стигнем от София до тук! Разгледахме няколко къщи и се влюбихме в тази тук, в Миндя”, спомня си Бевърли Кокс. 

В 100 годишната къща, която превръща в свой дом, Бевърли се отдава на хобито си - да рисува. А картините си често излага в старото читалище.

"Читалищата са сърцето и душата на селата. Всички празненства се случват тук, децата правят театър тук, тук правим литературни четения, уроци по български. И когато разбрахме, че покривът е в толкова лошо състояние, искахме да помогнем!", казва още Бевърли. 
 Тя, Иън и Катрин вече плануват следващите си проекти - искат да превърнат едната зала на читалището в театър, а другата - във фитнес зала

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай