Бременни или авантюристи да спасяват по-напред в снега

Бременни или авантюристи да спасяват по-напред в снега | StandartNews.com

"Да бъдеш или не?" Вечният Хамлетов въпрос явно не стоял за Камен Чипев, Кристиян Велинов и Момчил Велев. Тримата мъже, които намериха смъртта си под снеговете на Пирин. Явно рискът, вдигащ адреналина, просто им е бил в кръвта. И фаталният изход от лудешкото им предизвикателство с природата, за съжаление, се случи. Реакциите след трагедията бяха противоречиви. Мнозина казаха, че "тримата сами са си виновни". Други се възмутиха, че липсва жал и съчувствие към загиналите и техните близки. Трети се чудеха защо вместо да вадят бременни от преспите, спасители издирват търсачи на силни усещания.

В крайна сметка става въпрос за свободата на избора, която никой не може да я ограничи. Има хора, които обичат да живеят на ръба и да играят на руска рулетка със смъртта.
Така че нека да не търсим вина за нелепата им по принцип гибел. Защото, ако почнем да отричаме тотално подобни екстремни спортове и забавления, би следвало да забраним и алпинизма, парашутизма, делтапланеризма, бънджи скоковете, подводното гмуркане и какво ли още не.

Друг е въпросът, че всеки, който иска да се занимава със спорт, различен от тениса на маса, би трябвало да си направи застраховка за развлеченията си. Не е чак толкова скъпо, а съответните спасителни служби ще имат някакви допълнителни финансови постъпления. Вярно е, че любителите на подобни изживявания са фаталисти. За тях сключването на застраховка е равносилно на пазарлък с Господа. Но в крайна сметка, за всяко удоволствие се заплаща. И нека любителите на подобни зимни и летни екшъни да бъдат така любезни да го правят. За да могат средствата, които сега се заделят за спасяването им при подобни ситуации, да отиват за линейките на "Бърза помощ". За да бъдат спасявани обикновени страдащи хора, които не търсят повече адреналин, рискувайки живота си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай