Браншът бие тревога! Драма с плодовете и зеленчуците от 1 януари

Каква е причината

Браншът бие тревога! Драма с плодовете и зеленчуците от 1 януари | StandartNews.com

Плодовете и зеленчуците да бъдат извадени от списъка на стоки с висок фискален риск. За това настояват браншови организации на овощарите и градинарите, съобщава БНР.

Браншът се опасява, че наредба, която влиза в сила от 1 януари 2024 г., ще увеличи административната тежест и ще оскъпи продукцията.

Независимо че необходимите за целта 442 милиона лева не бяха заложени в държавния бюджет, овощарите все още искат да бъдат подпомогнати финансово по линия на т.нар. украинска помощ. Освен с поскъпването на всички консумативи те аргументират искането си и с това, че разходите за труд са нараснали с между 15 и 20%, а минималният осигурителен праг за земеделските производители за следващата година е с 20% по-висок спрямо тази година.

От бранша твърдят, че производството на плодове и зеленчуци е секторът, който страда най- силно от липсата на работна ръка, а по-високите разходи за труд усложняват ситуацията още повече.

Освен това те настояват плодовете и зеленчуците да отпаднат от наредбата за контрол на стоките с висок фискален риск. Причината е, че за да спазят изискванията ѝ, овощарите ще трябва да назначават още административен персонал, което пък ще вдигне цените на продукцията им.

От бранша предлагат, в случай че финансовото министерство счита, че има фискален риск при търговията с плодове и зеленчуци, да направи анализ и да вземе целенасочени мерки за изсветляване на сектора.

Те искат и спешна среща с премиера и министрите на финансите и на земеделието за обсъждане на проблемите на сектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай