Бракът е балсам за сърцето

Семейният живот ни държи далеч от кардиологията

Бракът е балсам за сърцето | StandartNews.com

В наши дни двойките все по-рядко се престрашават да минат под венчило. Вместо това решават да живеят под един покрив, да създадат семейство, дори и без подпис и да се обичат безусловно. Вярно е, че двама души могат да изживеят живота си заедно, дори и без да са си казали "да", но бракът също има своите плюсове - чувствате се сигурни един в друг и свързани "докато смъртта ви раздели". Webmd.com представя ново проучване, според което семейният хомот е полезен и за сърцето. Не само да не бъде разбито, а и да бъде здраво.

Вероятността сключилите брак да развият сърдечни проблеми, както и сърдечносъдови заболявания, засягащи също крайниците и коремните области, е много по-малка отколкото при необвързаните пред Бог или закона, твърди изследователят д-р Карлос Алвиар, кардиолог от Ню Йорк. Той твърди също, че това е първото проучване, което открива подобни ползи от брака и за двамата, за разлика от досегашните, които са акцентирали основно върху влиянието на семейството върху мъжа.

Участие в новото проучване са взели

мъже и жени на възраст от 21 до 102 г.

като са взети под внимание всички рискови фактори за сърдечносъдови заболявания - дали страдат от високо кръвно налягане или диабет, дали са пушачи и дали имат наднормено тегло. От всички, включени в изследването, 69% са семейни, 14 са вдовци, 9% са разведени и 8 на сто - необвързани. "Дори и предвид рисковите фактори като възраст, пол и раса при женените рискът от развиване на проблеми със сърцето пак се оказа по-нисък", категоричен е д-р Алвиар.

В крайна сметка резултатите сочат, че шансовете за развиване на сърдечни заболявания при мъжете и жените, сключили брак, са с 5% по-малко. Коефициентите на овдовелите са с 3 на сто по-високи, а на разведените - с 5%.

На този етап обаче учените не могат да открият точната причина за тази защитна функция на брака. "Засега можем само да предполагаме", казва д-р Алвиар. Една от вероятните причини е, че когато сме сериозно обвързани и искаме да задържим партньора до себе си, инстинктивно се грижим повече за фигурата и начина, по който изглеждаме. Стегната и предизвикателна фигура естествено включва спорт и здравословно хранене - два фактора, които силно влияят на здравето на сърцето. Друг фактор, който не е за подценяване, е грижата, която двама съпрузи проявяват един за друг. "Често съпругата е тази, която повтаря:

"Изпий си хапчето! Не яж мазно! Иди на преглед!"

и с това помага на мъжа до себе си да е по-отговорен към здравословното си състояние", обяснява изследователят.

Независимо от семейното положение обаче всеки може да спазва няколко прости правила, за да се предпази от сърдечносъдови проблеми: да спре пушеното, да ограничи до минимум вредните храни и да спортува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай