Борисов: Все повече успели се връщат в България /ОБЗОР/

Над 15 000 евро заплата за шеф на завод, каза премиерът

Борисов: Все повече успели се връщат в България /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България заради добрите заплати на висококвалифицирания персонал. Това каза пред журналисти в Стара Загора премиерът Бойко Борисов.

„Огромни високотехнологични заводи се правят в Кърджали, плюс социални центрове за работниците. В Русе пък се строят най-високо технологичните продукти, които отиват 100% за Германия – например най-скъпите камери на „Мерцедес“ се произвеждат в Русе, включително и лазерни лъчи на фаровете“, каза още Борисов. Той посочи, че пет подобни завода има и в Шумен. „И аз мога да се обзаложа, че шаситата на BMW ще се правят в Шумен“, коментира Борисов.

Над 15 000 евро заплата за шеф на завод

Всички заводи вече идват в България и тук се правят високо технологични компоненти и най-скъпите системи. „Нашите работници са високо квалифицирани, дисциплинирани. Заводите в Русе работят с 20% по-голям капацитет отколкото в Чехия. Немците действително казват, че българите са уникални като работници. В същото време все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България, защото заплатата на директора на един завод, да не го казвам кой е, е от 15 000 евро нагоре. А средният високо квалифициран персонал получава по 5-6 хил. евро. А 1300 лв. плюс ваучери за храна взимат останалите работници там“, обясни Борисов и подчерта, че тези, които работят качествено, ще взимат и по-високи заплати.

500 000 лв. на Стара Загора, за да откупи частни улици

Борисов каза още, че на следващото заседание на Министерски съвет ще бъдат отпуснати около 500 хил. лв. за придобиване на частните улици на Азотно-торовия завод в Стара Загора. "Над 80 са фирмите, които са позиционирани на територията и имат постоянни проблеми с инфраструктурата. Решението, което обсъдихме и с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, е улиците да бъдат откупени и общината да се погрижи за подобряване и прекарване на инфраструктура, ВиК, електричество, комуникационни мрежи", обясни той.

ВИЖ ОЩЕ: 500 000 лв. на Стара Загора да откупи частни улици

„Оставям на журналистите да разберат кои са правили този завод през 2006 г. ГЕРБ въобще ги е нямало на картата тогава“, обясни Борисов. Той посочи, че не може в центъра на България на 1500 дка да не могат да дойдат инвеститори, защото е земята е частна. „На хората тук съм дошъл да кажа, че всичко това ще го свършим. Исках да дойда да го видя, защото кметът ми обясняваше и аз не можех да повярвам. Така че ще купим тези 80 дка и ще ги дадем“, заяви Борисов.

От своя страна, кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че собственикът на тези улици е фалирал и друг чрез съдя-изпълнител е успял да ги придобие. „Ние влязохме в разговор с новия собственик и започнахме да се договаряме за това да ги купим. Благодарение на премиера, който заяви, че Министерски съвет на следващото си заседание ще отпусне пари, ще можем да купим улиците и през следващите месеци ще работим за подобряване на инфраструктурата“, каза още Тодоров.

Премиерът търси зам.-министър на енергетиката

Премиерът съобщи, че търси подходящ човек за зам.-министър на енергетиката. "Но кадрите в този сектор са доста малко", обясни Борисов. „Поели сме ангажимент към Марици-те, защото парите, които се плащат за емисиите, са огромни“, обясни Борисов. Той посочи, че в следващите години трябва да се мисли за енергията от въглища. „И трябва с хората да се говори, да се мисли колко години можем да плащаме пари, за да я добиваме тази енергия. Това е тема, която искам спокойно да се направи. Не трябва да се говори за нея с политически окраски, защото парите ги плащаме всички“, подчерта министър-председателят. Борисов заяви, че по отношение на въглищните централи България не трябва да се сравнява със своите съседни страни, защото част от тях не са в ЕС.

Борисов: Опозицията усеща, че губи и става злобна и жлъчна

Бойко Борисов коментира и предстоящите евроизбори. "От опозицията вече усещат, че ще загубят и тези избори и стават злобни и жлъчни", заяви той. Борисов посочи, че в последните години се инвестира все повече в инфраструктура и резултатите са видими. „Опозицията за това вече се усеща, че ще загуби и тези избори. И стават толкова злобни, жлъчни – гледахте дебата. Те нямат какво да покажат“, коментира премиерът. „Искаме нещо да им намерим дефект, но те нищо не са строили, нищо не са правили“, каза още той.

Нов германски автомобилен завод в Пазарджик

Следващата седмица ще бъде открит нов германски автомобилен завод в Пазарджик, както и околовръстното, пътят Пловдив – Асеновград, съобщи още Борисов. „Искам да видя дали за сезона ще успеят да стане пътят до Слънчев бряг, за да няма тапи изобщо. В Бургас световно първенство по лека атлетика ще се провежда – и там искам, да видя как вървят нещата следващата седмица“, заяви Борисов. Той посочи, че в момента в България се правят огромни строежи. „И те затова беснеят – яд ги е, защото виждат, че и доходите се вдигат, и инвестициите са големи. Виждате президента като има нещо хубаво, вика: „Това хубаво, онова хубаво“. А иначе лошото само за правителството. Разбира ме ги, и те водят своята политическа стратегия“, коментира Борисов.

„И „Гардиън” и руските медии, казват, че добре се оправям”

 „Онзи ден и „Гардиън“, и руските медии излязоха с коментар за мен, но и двете внимателно казват, че добре се оправям. Трудно ми е, но балансът засега го има. Успяхме да водим балансирана политика и с Русия, и със САЩ. Аз се съпротивих Черно море да стане зона на конфликти, защото това е най-опасното. Важно е, че успяхме и с Турция да се разберем и сега да имаме 0% миграционен натиск, когато в Европа се сцепват. За чужди оръжия на територията на България аз не съм чул“, коментира външната политика министър-председателят.

Ципрас идва за интерконектора

Министър-председателят заяви, че в сряда ще дойде Алексис Ципрас, за да стартира строежа на интерконектора Гърция – България. „Искаме отвсякъде да можем да получаваме газ, за да може България да е независима“, обясни Борисов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай