Борисов се срещна с медсестрите

Участват също вицепремиерът Дончев, социалният министър Сачева, на здравеопазването Ананиев и вътрешният министър Младенов

Борисов се срещна с медсестрите | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов провежда среща с представители на протестиращите медицински сестри, която първоначално бе насрочена за вторник, съобщи Канал 3. Участват също вицепремиерът Томислав Дончев, социалният министър Деница Сачева и на здравеопазването Ананиев, а към 19:47 ч. дойде и вътрешният министър Младен Младенов. "Младене, седни, че с теб май ще има повече работа отколкото с Ананиев", посрещна го премиерът Борисов, който обърна внимание на сигналите за липса на контрол в болници, връчени му от сестрите. Премиерът Бойко Борисов чака 30 минути представителките на медицинските сестри за среща в Министерски съвет. Тя трябваше да започне в 18.30 часа, но до 19 часа протестиращите не се появиха, тъй като чакали лидерката си Мая Илиева.

В 19 ч. срещата започна, като сестрите разказаха на премиера за злоупотребите в болниците и фалшифицирането на болнични листове и клинични пътеки. Една от медицинските сестри цитира конкретни примери за злоупотреби в лечебни заведения, което предизвика реакцията на Борисов, който обеща спешни проверки.

"Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии", казаха представителите на протестиращите пред Борисов. "Това е, което искаме - да спрем да крадем. Тогава пари ще останат. Толкова ли е трудна тази електронна здравна каса, толкова ли е трудна", казаха още сестрите.

Протестиращите настояха стартовата заплата в сектора да бъде 1200 лева.

"Как да ги задържим тук, как да даваме по 5000 лв. заплата, това е пазарът. Това касае също инженери, IT специалисти", изтъкна премиерът, когато стана дума за вдигането на заплатите като мярка срещу напускането на млади медицински специалисти.

"Сега сме решени с този синдикат - ще си подаваме сигналите, защото няма болница в България в момента, която да работи по правилата. Или извън Кодекса на труда, или се полага извънреден труд, или по 24 и 36 часа", насочиха вниманието към липсата на контрол в болниците сестрите.

"Това ми е осмият министър на здравеопазването. Става както казват трънчаните - "три пъти го режем, а то късо и късо", каза премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай