600 лв.върху заплатите на лекарите/ ОБНОВЕНА/

Борисов пое ангажимент и към полицаите и пожарникарите

600 лв.върху заплатите на лекарите/ ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

От 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици. За целта ще са необходими 237 млн. лв.

Новината обяви в официалния си профил във Фейсбук премиерът Бойко Борисов няколко часа, след като президентът Румен Радев го критикува, че властта е безпомощна да се справи с пандемията и здравната система е на предела си.

Друга мярка, която предприема управляващата коалиция, е детски надбавки за всички. За целта се отпускат допълнителни 143 млн. лв. за отпадане на подоходния критерий - мярка, която ще подкрепи 710 хил. деца.

Премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент да се предвидят в бюджета на МВР за 2021 г., по перо "персонал", финансов ресурс за увеличение на възнагражденията на служителите с още 5 процента.

Това каза пред медиите президентът на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков, който се срещна с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и е бил включен да участва в онлайн заседание на Министерски съвет.

Това означава, че за следващата година правителството предвижда увеличение на заплатите общо с 15 процента на служителите в МВР.

Премиерът е поел и ангажимент да се компенсират всички служители на пожарната, участващи в овладяването на коронавирус кризата, и да бъдат финансово наградени като полицаите.

Искането на синдикатите в МВР беше заплатите на служителите да се увеличат с 30 процента, като на другите 34 администрации.

Вчера председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов съобщи, че протест на полицаи ще има в неделя, 8 ноември, в градинката пред църквата Свети Седмочисленици до МВР, след като на среща с ръководството на силовото ведомство не беше постигнато разбирателство за възнагражденията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай