Болници харчат 20 пъти повече за лекарства

Болници харчат 20 пъти повече за лекарства | StandartNews.com

Драстична разлика в разходите за лекарства за рак отчитат болниците. Това показва справка за парите, които те са получили от здравната каса за изминалите три години по клинични пътеки и медикаменти, с която "Стандарт" разполага.

Съотношението между средствата, които специализираните клиники по онкология са получили по пътеки, и тези за лекарства варира от 1:1 до 1:26. В диспансера в Шумен например през миналата година са заработили по пътеки 5.2 млн. лв., а са изразходвали медикаменти за 4.1 млн. лв. В същото време в СБАЛОЗ са получили за дейност 0.5 млн. лв., а са изразходвали медикаменти за 13.1 млн. лв. Най-често обаче съотношението на приходите за дейност към тези за лекарства е 1:2 или 1:3.

Цифрите са показателни, че пациентите не са лекувани по идентичен начин. От здравната каса заявиха, че са правили многобройни проверки на лечебните заведения, но не могат да обяснят диспропорциите, тъй като нямат право да преценят адекватността на лечението. Увеличава се и разходът за медикаменти за рак на касата като цяло. През 2012 г. фондът е дал 116 млн. лв. за лечението на 24 хил. пациенти, през миналата НЗОК е платила 212 млн. за близо 32 хил. души. Увеличение в броя на лекуваните хора спрямо 2013 г. няма, но харчовете за медикаменти за рак са нараснали с 40 млн. лв. Сред болниците, които увеличават най-бързо приходите си по онкология, са новите частни клиники в Пловдив и София. За да овладеят разходите, от касата тази година въвеждат твърди лимити на болниците. Срещу тях обаче вече въстанаха онколозите. Подобна листа в онкологията е равно на смъртна присъда, пише проф. Констанца Тимчева, председател на Българската асоциация по медицинска онкология до здравното министерство и касата. Според нея новите правила ще доведат и до увеличаване на дълговете на болниците. От касата заявиха, че ще следят разходите на болниците и при нужда ще пренасочват средства от една към друга на тримесечие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай