Болница "Тракия" лекува безкръвно аневризма

Болница "Тракия" лекува безкръвно аневризма | StandartNews.com

Заболяването покосява без предварителни симптоми

В Стара Загора бяха оперирани първите двама пациенти с проблем на абдоминалната аорта

Старозагорската болница "Тракия" се превърна в третия Център за безкръвни операции при аневризма на абдоминалната аорта в страната и първият извън София. Екипът на доц. Димитър Петков, началник на Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия, заедно с германския им колега проф. Готфрид Момерц, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в германската болница "Мариен Хоспитъл", извършиха първите две безкръвни операции. Пациентите бяха двама мъже над 70 г.

"Това е третата болница в България, която прави такива операции и считам, че тя е в числото на центровете, които ще обучават останалите съдови хирурзи", заяви проф. Момерц след края на интервенциите. Те приключиха успешно и на двамата пациенти бяха поставени бифуркационни стентове. Към момента стандартното лечение у нас на аневризма на абдоминалната аорта е отворената операция, при която се изрязва разширението на аортата и се поставя съдова протеза. Този вид лечение обаче е по-опасно и травматично за пациентите. За разлика от отворените операции безкръвните интервенции дават възможност за минимална намеса в организма на човек са, по-безопасни са и гарантират бързото възстановяване на болния.

"При безкръвното лечение на заболяването през два малки разреза в ингвиналните гънки в аортата се вкарват специални устройства, които се сглобяват като стент в аневризмата. По този начин кръвта се пренасочва от аневризмата в тази протеза и така се изключва възможността за разкъсването й", обясни доц. Петков.

Методът гарантира по-бързо възстановяване
доц. Димитър Петков, началник на Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия в болница "Тракия"

- Доц. Петков, какво представлява аневризмата на коремната аорта?

- Тя е изключително опасно заболяване, тъй като протича безсимптомно и представлява ненормално разширение на аортата. Когато размерите й минат определена големина, се говори за наличие на аневризма. Изключително е коварно, защото никой не може да разбере, че е болен, докато не се прояви симптоматика. Много често първата проява е руптура - картината на хеморогичен шок. За съжаление статистиката е изключително лоша, в рамките на първите 12 ч загиват над 50% от болните.

- Какво е съвременното лечение?

- Безкръвните операции. Точно те са повод проф. Момерц да бъде и наш гост. С него извършваме първите безкръвни операции в болницата. При безкръвното лечение на заболяването с два малки разреза в ингвиналните гънки в аортата се вкарват специални устройства, които се сглобяват като стент в аневризмата. По този начин кръвта започва да тече вместо в аневризмата в тази протеза и се изключва възможността за разкъсването й.

- Какви са предимствата на метода?

- Огромни - изключително нисък травматизъм, по-добра преживяемост, лесна поносимост и бързо възстановяване. Само след няколко дни пациентите са си у дома.

- Каква е честотата на заболяването?

- Това е осмата причина за смърт в САЩ и деветата в Европа.

- Какви са симптомите?

- Най-често това е появата на пулсираща болка в корема, като постепенно се добавя дискомфорт, болка, тежест. Но като цяло симптоматиката е дискретна и това е опасно за пациентите.

- Какви са причините за появата на заболяването?

- Водещата причина е добре известната атеросклероза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай