Болница се нуждае от храна, дърва и маски

Болницата сама приготвя храната за пациентите си

Болница се нуждае от храна, дърва и маски | StandartNews.com

Болницата в Златоград изпрати зов за помощ в социалните мрежи. От здравното заведение търсят дарения на храни като боб и леща, на дърва за огрев, както и елементарни предпазни средства като защитни маски.

От лечебното заведение уточниха за NOVA, че болницата е в стабилно финансово състояние, а призивът в социалните мрежи е за уточнение от какво имат нужда, тъй като в региона имало много дарители, които искат да помогнат.

Болницата сама приготвя храната за пациентите си и затова подобни продукти биха били полезни. Дървата за огрев са необходими защото това е единствената обществена сграда в града, която  все още се отоплява на твърдо гориво.

Лечебното заведение няма Инфекциозно отделение, въпреки това лекува пациенти с COVID-19.

Основният проблем обаче е липсата на персонал, особено в тази COVID-ситуация. Болницата в Златоград обслужва пациенти от три общини. В момента там има 5 пациенти с COVID-19 и още четирима, които очакват резултатите от тестовете си.

„COVID пневмония се плаща по 1200 лева в големите болница, а тук при нас ни я плащат като обикновена. Ние и финансово няма да можем да издържим”, обясни д-р Ангел Белев.

Причината болницата да не получава пълната сума от НЗОК е именно липсата на инфекционисти. А персоналът вече съвсем не достига.

„Ние имахме 7 сестри. Едната пенсионерка напуска заради COVID. В момента имаме една сестра положителна, една санитарка положителна, още две сестри с пневмония и чакаме тестовете им. Тоест от утре няма как да вържем графика. Лекарите сме само двама, от февруари само двама. Не можем да се справим”, обясни д-р Ангел Белев.

Засега болницата няма натрупани финансови задължения. Затова и от общината не разбират призива за помощ.

„През годините над един милион лева са дадени на болницата от местните данъци и такси. Ние смятаме, че нашата болница стои стабилна финансово”, коментира Мирослав Янчев, кмет на Златоград.

А от ръководството на болницата обясняват, че чрез призива ориентират желаещите да дарят от какво действително имат нужда.

 „Храната, която хората даряват, тя си е екологична, наша, чиста”, смята д-р Людмил Личев, директор на МБАЛ „Проф. Асен Шопов" – Златоград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай