"Боинг" строи космически кораби

"Боинг" публикува първи снимки на най-големия самолет в смета - 777-9X, който ще започне да се произвежда през 2017 г. Част от крилата му се сгъват, за да може да рулира по пистата

"Боинг" строи космически кораби | StandartNews.com

Първите полети на "Старлайнър" към МКС се очакват през 2017 г.

Авиоконструкторът "Боинг" откри във Флорида завод за космически кораби за граждански и търговски полети. "Това е момент от историята, който отразява началото на нова епоха в човешкото усвояване на Космоса", заяви изпълнителният директор на компанията Денис Мюлънбърг на церемонията в космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал.

В хангарите, които НАСА използваше за своите совалки, сега ще бъдат сглобявани космическите кораби "Си Ес Ти-100 Старлайнър". Дебютният тестови полет е насрочен за 2017 г. Тези кораби ще излитат от Кейп Канаверал с ракета "Атлас 5", разработена от "Боинг" и "Локхийд Мартин". НАСА плаща 4,2 млрд. долара за тестовия полет на "Старлайнър" и за 6 негови полета до Международната космическа станция (МКС). Американската космическа агенция има сходен договор и с частната компания "Спейс Екс", на която плаща 2,6 млрд. долара за кораба "Дракон".

Преди това НАСА предостави 621 млн. долара на "Боинг" и 545 млн. на "Спейс Екс" за дизайна и разработването на космическите им капсули. "Старлайнър" и "Дракон" могат да превозват до 7 души екипаж или пък екипаж и товар от и до МКС. Целта е американските астронавти да бъдат транспортирани отново с US кораби. В момента NASA разчита на руските ракети "Съюз". Първите изстрелвания на капсулите се очакват в края на 2017 г. Заради намаление на бюджета обаче полетите може да се отложат за 2018 г., посочи шефът на NASA Чарлс Болдън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай