Вторник,

БНБ разкри има ли банка Бойко Борисов

От: Редакция -
БНБ разкри има ли банка Бойко Борисов
A
A
A

"Председателят на политическа партия „ГЕРБ“ Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България", съобщиха от БНБ.

Уточнението идва ден след скандала между бившия премиер и вътрешния министър Бойко Рашков и коментарите на МВР шефа, че пари за магистрала "Хемус" минавали през банка на Борисов.

"Данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание „Банките в България“ на Българската народна банка. Тази публикация е достъпна на интернет страницата на БНБ едновременно на български и английски език тук.

БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България. Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка.

Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания", посочват от БНБ.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички