Близост във въздуха убила канадския парашутист?

В армията има изключителна методика и много добри специалисти, но понякога стават грешки

Близост във въздуха убила канадския парашутист? | StandartNews.com

Според Ангел Стаменов - производител на парашути и председател на Българската федерация по въздушни спортове - възможна причина за загиването в учение на канадски парашутист вчера, е че при такива скокове с десантни парашути има сближение във въздуха.

„Представете си 100-150 човека, които трябва да скочат в най-кратко време. Скача се от двете страни на самолета, става пренаселено и във въздуха, това е една от причините за инциденти при масови десанти”, обясни Стаменов. 

Той посочи още, че в армията има изключителна методика и много добри специалисти, но понякога стават грешки.

„В зависимост от задачата, която изпълняват военните парашутисти, височината от която скачат е около 400 метра. Предполага се, че момчетата в армията просто трябва да изпълняват задача, независимо от времето”, отбеляза още Стаменов.

Той обясни, че основният парашут може да не се отвори по много причини. „Може да имаме неправилно отделяне на парашутиста от самолета, може да имаме закачване на оборудването, както и други неща, които могат да се случат. Има ръчка, с която несработилият парашут се отваря, а с друга ръчка се отваря резервния парашут, който се намира в горната част на раницата”, посочи още Ангел Стаменов. 

Според него новите модерни парашути са оборудвани изключително добре, подсигурени са с резервни осигурителни системи. „Има вариант, ако човек на успее при различна височина, малък компютър в парашута може да го активира и да го отвори”, уточни експертът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай