Неделя,

Българско момиче шокира света! Сензацията

От: Редактор -
2729
Българско момиче шокира света! Сензацията
A
A
A

Надя Тончева е само на 17 години, но вече е в топ 10 на най-добрите в Европа по шахмат. Българката завърши на девето място на Европейското първенство по шахмат в Черна гора. С този успех българката се класира за Световното първенство за жени в Баку.

Не помни защо и как сяда зад шахматната дъска. „Бях на 7, когато започнах да играя. Не помня какво точно ми е харесало, но се зарибих много бързо по играта и не ми е омръзнала”, казва тийнейджърката. 10 години по-късно Надя Тончева влезе в двубой с едни от най-добрите шахматисти не само в Европа, а и в целия свят, и успя да ги отстрани.

„Оставих си повече сили за последните партии, защото реших, че са по-важни. Повечето от участничките вече бяха сравнително изморени, докато аз не”, споделя тактиката си младата шахматистка, пише Нова тв.

Треньорът на Надя - гросмайстор Владимир Тодоров, заложил в изграждането на стратегия чрез силна психологическа подготовка. „Да се чувства разкрепостена както се казва, да няма страх от загуба, ако загуби – загуби, но да се бори всяка партия. Сега ѝ се е паднало да играе със състезатели от топ 20 в света и получи се”, казва той.

Вече има и лицензирана федерация, която работи и се надяваме на тръгнем нагоре. Все пак по-рано имахме двама световни шампиони, които наистина бяха явление в световния шахмат - Веско Топалов и Антоанета Стефанова”, каза Владимир Тодоров. Двамата спортисти са пример за младата ни надежда Надя Тончева. Следващата ѝ цел е покоряване на световната титла.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com