България се включи в международна декларация за Афганистан

"На чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат, трябва да бъде осигурена възможност да го направят"

България се включи в международна декларация за Афганистан | StandartNews.com

България се присъедини към многонационална декларация за Афганистан, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

В декларацията се казва, че "предвид влошаващата се среда на сигурност, ние подкрепяме, работим да подсигурим и призоваваме всички страни да уважават и улесняват безопасното и основаващо се на ред и правила отпътуване на чужди и афганистански граждани, които желаят да напуснат страната.

Имащите властови позиции на територията на Афганистан носят отговорност - и подлежат на отчетност - за защитата на човешкия живот и имущество, както и за незабавното възстановяване на обществения ред и сигурност.

На чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат, трябва да бъде осигурена възможност да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени, при поддържане на обществения ред и спокойствието на гражданите.

Афганистанският народ заслужава да живее в безопасност, сигурност и достойнство. Ние в международната общност изразяваме готовност да го подкрепим“, се заявява в декларацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай