България пуска украинци без PCR

Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър за облекчението

България пуска украинци без PCR | StandartNews.com

Укринските туристи ще влизат без PCR тест в България. След среща на вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова с бранша в Слънчев бряг стана ясно, че мерките ще бъдат облекчени.

По думите на Николова се очаква да бъде издадена заповед на здравния министър за облекчението, защото от „Украйна има потенциал за голям приток на посетители у нас и повече приходи за сектора. За тях предвиждаме да отпадне изискването за представяне на 72-часов PCR тест“.

Тя поясни, че мярката ще важи за всички украински граждани, не само за туристи, и припомни, че в Украйна се намира и най-голямата българска диаспора. Връзките между двете страни в туризма имат дълги и добри традиции.

През миналата година Украйна е заемала 6-о място в класацията за входящ туризъм у нас с над 471 хил. посещения на нейни граждани, реализирали ръст от 24 на сто спрямо 2018-а. Сега коронавирусът ни изправя през сериозни изпитания, но мерките на правителството ще насърчат двустранния обмен на туристи, увери вицепремиерът Николова.

Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед в понеделник туристи от 10 страни извън ЕС.

Граждани на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна, Молдова, Израел и Кувейт могат да влизат у нас с отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа преди пристигането им в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай