Неделя,

България е пълноправен член на Алианса за Холокоста

От: Редактори -
180
България е пълноправен член на Алианса за Холокоста
A
A
A

България бе приета за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), на пленарната сесия на Организацията, която се провежда от 27 до 29 ноември във Ферара, Италия. С решението днес България официално става 32-ата страна -членка на Алианса. На пленарната сесия в Италия българската делегация, ръководена от посланик Пламен Бончев, успешно представи и защити кандидатурата ни пред пълноправните страни-членки на МАВХ. България бе оценявана от Израел, Австрия и Белгия.

В края на юни 2017 г. МАВХ взе решение с пълен консенсус да предостави на България статут на страна-лиазон. Подобна процедура бе първата в историята на организацията от 2009г. Днешният успех е резултат от последователните усилия на Министерството на външните работи и българската делегация към МАВХ, която в рамките само на две години успя да извоюва пълноправно членство, преминавайки последователно през статут на страна-наблюдател и страна в процес на присъединяване.

С приемането й за член в Организацията България става част от престижното семейството на страните, поели ангажимент да насърчават изучаването и възпоменанието на Холокоста, борбата с антисемитизма и езика на омразата и да отстояват принципите на Декларацията от Стокхолм от 2000 г.

Членството на България ще предостави платформа за още по-широко популяризиране в световен мащаб на акта по спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и ще спомогне за пълноценното и обективно изследване на историята на Холокоста.

Международният алианс за възпоменание на Холокоста (International Holocaust Remembrance Alliance) е междуправителствена организация, чиято цел е да осигури политическа и обществена подкрепа за образование, възпоменание и изследвания по въпросите на Холокоста на национално и международно равнище.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички