Българите са разделени за Covid-паспортите

43 на сто са против наричаните още „зелени сертификати“

Българите са разделени за Covid-паспортите | StandartNews.com

Българите все са още разделени по отношение на идеята за т. нар. „ваксинационни паспорти“. Това показват данните от проучване на „Галъп Интернешънъл“ съвместно с туристическата индустрия, проведено в периода 18 - 24 март сред хиляда пълнолетни българи

Според проучването половината от анкетираните са по-скоро съгласни с въвеждането им. 43 на сто обаче, са против наричаните още „зелени сертификати“, които Европейският съюз обмисля с цел възстановяване на свободното пътуване и туризма.

От „Галъп“ изчисляват и че заради коронавируса 25 процента от българите са отложили пътуване или почивка в страната, планирани за изминалите 12 месеца.

22 на сто от запитаните са отложили дори повече от една екскурзия в чужбина, докато само една трета от тях - пътешествие у нас.

Причината - страната ни бива възприемана като по-безопасна дестинация. Затова и 29 на сто от анкетираните споделят, че заради Covid-19 са я преоткрили като „добро място за туризъм“.

От изследването става ясно и че общо 1,5 милион българи планират море през лятото, а други близо половин милион - планина.

Като алтернатива над 300 000 предпочитат спа туризма, а около 200 хиляди - екскурзии сред природни и културни забележителности.

Засилва се и интересът към места за почивка с по-малко хора, отчитат социолозите. 63 процента от анкетираните твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. А 73 на сто - че предпочитат пътуване за почивка само с кола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай