Вторник,

Българите раздвоени за еврото

От: Стандарт -
Българите раздвоени за еврото
A
A
A

Проучване на "Евробарометър" показва, че българите са раздвоени относно европейската валута. 52% от анкетираните подкрепят въвеждането на еврото у нас. Близо половината са на мнение, че с оставянето на лева в историята - контролът върху националната икономика ще бъде безвъзвратно загубен.

Има широка подкрепа за въвеждане на еврото в държавите членки, които все още не са приели общата валута,  проучването на "Евробарометър", проведено в страните, които все още не са се присъединили към еврозоната - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

60% от анкетираните граждани на ЕС смятат, че еврото има положителни последици за държавите, които вече го използват. Повече от половината (55%) заявяват, че въвеждането на еврото би имало и положителни последици лично за тях.

Като цяло 57% от респондентите подкрепят въвеждането на еврото в своята държава, като най-положително е мнението в Румъния (75 %) и Унгария (69 %).

Всеки втори българин заявява, че е добре информиран относно общоевропейската валута. 84% от запитаните са посочили, че вече са използвали евро.

Хората са разделени почти наполовина относно положителните и отрицателните ефекти за България, след като валутата влезе в обращение. Мнозинството от анкетираните обаче са на мнение, че страната ни не е готова да приеме еврото като национална валута.

1/5 от българите изобщо не искат да се разделят с лева. 17% искат това да стане възможно най-късно, а 25% - възможно най-скоро.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички