Българин от Скопие с тежко подозрение към македонците за Евросъюза

Българската реакция на събитията в Благоевград заслужава висока оценка

Българин от Скопие с тежко подозрение към македонците за Евросъюза | StandartNews.com

РСМ търси как сама да си сложи вето по пътя към ЕС. Няма да се изненадам, ако много скоро страната получи жълт картон от Европейската комисия. Това заяви пред бТВ Петър Колев (на снимката горе), лидер на „Граждански демократичен съюз“ в Република Северна Македония.

По думите му РСМ има лицемерна политика – „от една страна осъжда такива прояви, от друга – секретарят на президента пристига на това събитие в Благоевград“.

„Ако си мислят, че с такива двойствени игри от времето на Югославия, ще подсигурят европейското бъдеще на македонските граждани, дълбоко се лъжат“, допълни той.

Той каза, че българската реакция на събитията в Благоевград заслужава висока оценка - „По такъв начин един достоен народ трябва да отговаря на такива умишлени провокации“.

Според Петър Колев РСМ има домашни задачи за писане преди да започне преговорите за присъединяване към ЕС.

Доц. Наум Кайчев, член на българо-македонската историческа комисия също коментира случилото се в Благоевград.

„Присъствието на коалиционни партньори като „Демократическия съюз“ и официалния представител на президента на Северна Македония поражда редица въпроси и за мен лично това е нарушение на договора за приятелство и добросъседство“, каза той.

Доц. Кайчев каза, че миналата седмица е имало заседание на историческата комисия. Темата е била за произхода и характера на Охридската епископия, но отново двете страни не са постигнали консенсус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай