Вторник,

Българи срещнаха Рождество със служба в Истанбул

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Спазвайки строго мерките срещу COVID-19, като носене на предпазни маски и социална дистанция, православните българи в Истанбул отбелязаха светлия християнски празник Рождество Христово в Българската екзархия в квартала Шишли, предаде БТА.

Според стародавната традиция на цариградските българи коледната служба се изнесе в църквата Свети Йоан Рилски на Екзархията.

"Поради ограничителните мерки, които се прилагат в Турция във връзка с епидемията от COVID-19, ограничихме присъствието на повече хора на днешното богослужение за Рождество Христово, които в предишни години буквално препълваха църквата. Въпреки сравнително скромното присъствие, службата беше много хубава, изнесе я архимандрит Харалампий Ничев. Той поздрави миряните с много хубави слова за Рождество Христово, останахме много доволни", посочи председателят на общността на българите в Истанбул Васил Лиязе пред БТА.

По думите му след службата, на по чаша вино, православните българи си честитиха Рождество Христово, пожелавайки преди всичко здраве, а също мир и благоденствие на хората от общността, както и на сънародниците в България.

По решение на църковното настоятелство предстоящият патронен празник на уникалната църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог ще се отпразнува с богослужение на Стефанов ден.

Заради епидемиологичните ограничения в Истанбул, ще се спазва социална дистанция, носене на маски и ограничено присъствие на хора.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички