Блажна пица с трици

Блажна пица с трици | StandartNews.com

"Главозамайването от успехите е в състояние да погуби цели нации и държави", са смятали на времето Ленин и Сталин. В речта си пред съботния пленум на БСП Сергей Станишев творчески доразви техните мисли: "Отпускането и успокоението ни играе много лоша шега и предстоят политически и организационни мерки, които да дадат стабилитет на работата на парламента".
Необичайно е да се говори за "успокоение", когато правителството на БСП и ДПС е подложено на безпрецедентен обществен натиск от втората си седмица, а премиерът Пламен Орешарски неизменно е съпровождан от гневни агитки.
Заседанието на Националния съвет на червените показа, че прегръдката на партията върху кабинета е силна, а донякъде и задушаваща. Ако министър-председателят отдавна няма илюзии за отношението на улицата към неговия екип, както и за разрушителната офанзива на ГЕРБ, то над политическата подкрепа за правителството виси голяма въпросителна.
Соцпартията обяви, че затяга на дисциплината - занапред министрите задължително ще се явяват пред парламентарната група, където ще се отчитат и да излагат своите приоритети. Отделно Станишев обяви, че иска бюджетът за 2014 г. да има различна философия с "ясни политически, социални и икономически приоритети".
Целите, които трябва да се гонят, са: социална политика, образование и балансирано развитие на регионите заедно с подкрепа на местното самоуправление. И без човек да е доцент по счетоводство и финанси, може да схване, че

става дума за колосални харчове

В същото време лидерът на БСП призова министрите да забравят "междуведомствените боричкания за повече пари" и да се концентрират върху вътрешните приоритети на отделните ресори, да оптимизират администрацията и да засилят приходната част.
Да съставиш "различен бюджет" при пълно запазване на досегашната данъчна и фискалната политика изглежда "мисия невъзможна", освен ако финансовият министър Петър Чобанов не владее някакви тайни магьоснически техники. Той ще трябва да направи и невъзможното, за да угоди на всички, зинали за повече социални плащания и субсидии - синдикати, общини, социално слаби, пенсионери, болници, училища и университети, болници, различни видове администрации и очакващи съфинансиране по европроекти. Чобанов няма да има лукса подобно на Данков на времето нагло да отговори на щенията, като размаха малка вегетарианска пица.
Червената партия е записала щедри обещания в управленската си програма и плавно притиска кабинета, който се чуди как да върже разходите и приходите в очертаващата се тежка година насред икономическата криза.
Ако не други през май ще има избори за Европарламент, а

резултатите от тях вероятно ще решат неговата съдба

ДПС също едва ли ще блесне със скромност
при писането на бюджета. Засега движението издигна искането за двойно - от 75 на 150 млн. лв. увеличение на премиите на тютюнопроизводителите. Няма да е изненада, ако партията на Местан настоява и за увеличаване на субсидиите за другите земеделци и животновъди и като цяло за селските райони.
Облаците над правителството на Орешарски се сгъстяват и по друга линия - задаващото се цунами от бежанци. Едно на ръка, че администрацията не е подготвена за хилядите клетници, които пресичат всяка нощ турската граница, но и в хазната също не са предвидени средства за тяхната издръжка. По-неприятното е, че "Атака", която държи кворума в парламента, иска да се поеме твърд курс - да се затвори границата, да не се допускат повече бежанци, а сегашните да се натирят в странство. Депутатите на Волен Сидеров вече открито искат отстраняването на вътрешния министър Цветлин Йовчев и заплашват кабинета с вот на недоверие, ако някак си не спре бежанския наплив. Тревожно е, че напоследък "Атака" зачести с отсъствията и превърна парламентарната практика в игра на "тука има, тука нема".
Въпреки че с такива партньори на Орешарски не се нуждае от опозиция и врагове, той не бива да забравя и тлеещия гняв на улицата. На пленума и Сергей Станишев наблегна на огромния протестен потенциал, който може да бъде отприщен при всеки повод. На мястото на "богатите и красивите" могат да дойдат "грозните и бедните" и тогава ще бъде късно за каквито и да било "различни бюджетни философии" - просто с всички средства ще трябва да се спасява социалният мир в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай